Administrarea de aclidinium la bolnavii cu BPOC continuă să fie eficientă la un an


Bromura de aclidinium își menține eficacitatea la 52 de săptămâni de la inițierea terapiei, în formele moderate până la severe ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC). Aceasta a fost concluzia unui studiu de continuare ce a urmat studiului ACCORD BPOC II. Deși s-a constatat o scădere ușoară a funcției pulmonare pe parcursul perioadei de continuare, aceasta a continuat să fie semnificativ mai bună decât la inițierea terapiei. În plus, reacțiile adverse severe au apărut la un procent mai mic de pacienți tratați cu aclidinium în doză de 400µg, față de cei care au primit placebo.

Bromura de aclidinium, un antagonist al receptorilor muscarinici cu durată lungă de acțiune, care determină relaxarea mușchilor din jurul căilor respiratorii, își menține eficacitatea până la 52 de săptămâni, în formele moderate până la severe ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC).

În studiul ACCORD BPOC II pacienții fuseseră randomizați pentru a primi bromură de aclidinium 200 µg, bromură de aclidinium 400 µg, sau placebo, fiind urmăriți pe parcursul a 12 săptămâni. După această perioadă a urmat un studiu de continuare cu durata de 40 de săptămâni, timp în care toți pacienții au primit bromură de aclidinium în doza de 400 pg. A fost urmărită apariția reacțiilor adverse și eficiența tratamentului, evoluția VEMS de la momentul includerii în studiu până în săptămâna 52 și simptomatologia evaluată pe baza chestionarului Saint George's Respiratory.

S-a constatat că reacțiile adverse severe au apărut la un procent de 9,5% dintre pacienții tratați cu aclidinium în doză de 400µg, față de 10,2% la cei care au primit placebo. De asemenea, necesitatea întreruperii studiului din cauza reacțiilor adverse a fost mai scăzută în cazul pacienților care au primit aclidinium 400 µg (4,8% versus 6,8%). Deși s-a constatat o scădere ușoară a funcției pulmonare pe parcursul perioadei de continuare, aceasta a continuat să fie semnificativ mai bună decât la inițierea terapiei.


Sursa: CHEST 2014, American College of Chest Physicians
http://www.chestnet.org/Education/CHEST-Meetings/CHEST-2014