Opdivo dublează supraviețuirea la un an în cancerul pulmonar


Entuziasmul privitor la agentul imunoterapic Opdivo (nivolumab) al Bristol-Myers Squibb a crescut atunci când compania a anunțat datele de fază II care arată că supraviețuirea la un an a fost mai mult decât dublă față de rezultatele istorice obținute în tratamentul de a treia linie la pacienții cu NSCLC cu celule scuamoase.

Cei 117 înrolați în studiul CheckMate-063 prezentau forme avansate de NSCLC cu celule scuamoase care au progresat după cel puțin două terapii sistemice anterioare, inclusiv chimioterapie bazată pe platină, în condițiile în care 65% dintre persoanele din studiul clinic au primit trei sau mai multe terapii anterioare.


Rata de răspuns obiectiv (ORR) – obiectivul principal al studiului – a fost de 15% (95% CI = 8,7, 22,2) după cel puțin 11 luni de urmărire, însă durata medie a răspunsului nu a fost atinsă.


"Rata de răspuns de 15% a Opdivo obținută în studiul CheckMate-063 este puternic concordantă cu ORR de 17% remarcată în studiul de fază I/II CheckMate-003 și validează activitatea convingătoare a Opdivo NSCLC cu celule scuamoase", a afirmat Seamus Fernandez, analist la Leerink Swann.


Mai impresionantă însă a fost rata de supraviețuire la un an obținută în CheckMate-063, care a fost de 41% (95% CI = 31,6, 49,7) cu o supraviețuire generală medie de 8,2 luni la pacienții evaluați după cel puțin 11 luni (95% CI = 6,05, 10,91), în contextul în care Mark Schoenebaum, analist la ISI Group, afirmase anterior că o supraviețuire de 35% la un an ar fi un rezultat "excelent" pentru Opdivo.


Bristol-Myers a notat faptul că rata istorică de supraviețuire la un an obținută în tratamentul de a treia linie al NSCLC cu celule scuamoase este de 5,5% până la 18%, ceea ce înseamnă că Opdivo a asigurat o creștere mai mult decât dublă a ratei de supraviețuire la un an pentru această populație de pacienți din studiul CheckMate-063.


 


Sursa:

http://www.scripintelligence.com/home/BMSs-Opdivo-more-than-doubles-1-year-survival-in-lung-cancer-354761