ASCO susține ghidul privitor la testarea EGFR și ALK la pacienții cu cancer pulmonar


Societatea Americană de Oncologie Clinică (ASCO) susține ghidul privitor la testarea moleculară a receptorului factorului de creștere epidermală și a kinazei limfomului anaplastic pentru inhibitorii tirozin-kinazici, ghid emis în acest an de către Colegiul Patologilor Americani (CAP) și Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar (IASCLC)/Asociația pentru Patologie Moleculară (AMP) (ed. OT 5/25/13). Declarația de susținere a ASCO este acum disponibilă online în Journal of Clinical Oncology (doi: 10.1200/JCO.2014.57.3055).

Ghidul definește categoriile de pacienți care trebuie să beneficieze de testare genetică pentru EGFR și ALK, precum și momentul și modul în care o astfel de testare trebuie realizată.

Documentul descrie totodată și dovezile existente în prezent și ajută oncologii și anatomopatologii să înțeleagă și să includă testarea moleculară în practica clinică; astfel, în prezent există disponibile câteva opțiuni de tratament țintit pentru pacienții cu forme avansate de adenocarcinom pulmonar fără celule mici, cel mai frecvent subtip al cancerului pulmonar. Aceste tratamente, inclusiv medicamentele care țintesc EGFR - erlotinib și afatinib și cele care țintesc ALK - crizotinib și ceritinib, pot reduce dimensiunile tumorilor și încetini progresia bolii – însă au efect numai la pacienții cu modificări specifice ale genelor EGFR sau ALK.


Ghidul conține 37 de recomandări, opinii de consens ale experților, sugestii, printre care se numără și următoarele:

  1. Oferiți testarea EGFR și ALK tuturor pacienților cu adenocarcinom pulmonar (sau cancere pulmonare mixte cu componentă de adenocarcinom), indiferent de caracteristici cum ar fi sexul, rasa și statutul de fumător.
  2. Laboratoarele pot folosi o gamă de metode de testare diferite, în condițiile în care acestea îndeplinesc anumite cerințe tehnice. Anumite tipuri de teste nu sunt recomandate.
  3. Laboratoarele trebuie să adere la ghidurile privitoare la procesarea specimenelor, validarea testelor, asigurarea calității și timpii pentru raportarea rezultatelor.

Sursa:

Oncology Times: 10 November 2014 - Volume 36 - Issue 21 - p 41-43. doi: 10.1097/01.COT.0000457031.34348.ec