Nasul electronic poate detecta subgrupele de astm la copii


Conform unui nou studiu, un nas electronic ar putea fi folosit pentru a detecta cu succes diferite subgrupe de copii astmatici. Cercetarea în cauză este parte a proiectului U-BIOPRED, menit a dezvălui mai multe informaţii referitoare la diferitele tipuri de astm pentru a se asigura un diagnostic şi tratamente mai bune pentru fiecare persoană.

În noul studiu a fost analizat profilul expiraţiei în mostre prelevate de la 106 copii cu astm sau wheezing. Aceasta a implicat urmărirea particulelor expirate (adică a compuşilor volatili expiraţi) care au fost apoi analizate cu ajutorul aşa-numitor nasuri electronice.

Rezultatele au indicat cinci subgrupe distincte, în condiţiile în care au fost folosite grupuri de pacienţi cu profiluri respiratorii similare. Atunci când au fost comparate caracteristicile clinice ale acestor grupe, au existat diferenţe de vârstă şi de simptomatologie.

Rezultatele obţinute au sugerat faptul că analiza expiraţiei de către un nas electronic ar putea fi utilă în înţelegerea diferenţelor dintre indivizii cu astm, fapt care în cele din urmă ar putea ajuta la identificarea subgrupelor de boală.