Screening-ul de rutină al cancerului de prostată scade mortalitatea, dar crește supradiagnosticarea


Rezultatele unui studiu major european aratăcăscreening-ul de rutinăal cancerului de prostatăreduce rata deceselor cauzatăde boalăcu peste de o cincime. Dar, având în vedere ratele ridicate ale supradiagnosticării cancerului, asociate cu screeningul PSA, cercetătorii spun căeste prea devreme pentru a recomanda screening-ul de rutinăpentru aceastăformăde cancer.

În anul 1993, a fost lansat European Randomised study of Screening of Prostate Cancer (ERSPC), cu scopul de a determina dacă testarea PSA de rutină reduce numărul de decese din cauza cancerului de prostată. Studiul a implicat mai mult de 162.000 de persoane, din opt țări, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani. La fiecare patru ani, acestea au fost randomizate pentru a li se face sau nu screening-ul PSA, iar la o concentrație mai mare a PSA de 3,0 ng/ml, pacienții au fost supuși unei biopsii. Pe parcursul a 13 ani de urmărire, au fost diagnosticate 7.408 cazuri de cancer de prostată la persoane care care au suferit testarea PSA, în timp ce 6.107 de cazuri au fost descoperite la bărbați care nu erau obiectul protocolului de screening.

După 9 ani, rezultatele studiului au arătat că screening-ul PSA a redus numărul de decese cauzate de cancerul de prostată cu 15%. La 11 ani de la inițierea studiului, screening-ul a redus cu 22% numărul de decese cauzate de cancerul de prostată. După acest moment, nu s-a mai constatat nicio reducere suplimentară a deceselor provocate de cancerul de prostată, ca rezultat al screening-ului. Per ansamblu, numărul de decese cauzate de cancerul de prostată a fost redus cu 21% în rândul bărbaților incluși în protocolul de screening, comparativ cu cei care nu au beneficiat de screening. Mai mult decât atât, oamenii al căror PSA a fost verificat au avut un risc mai mic de cancer de prostată în stadiu avansat și un risc cu 27% mai mic de a muri de cancer de prostată.

Autorii studiului concluzionează că screening-ul PSA oferă o reducere substanțială a deceselor provocate de cancerul de prostata, similară sau mai mare decât cea raportată în screening-ul pentru cancerul de sân. Totuși, este prea devreme pentru a recomanda screening-ul de rutină pentru cancerul de prostată, deoarece supradiagnosticarea se produce la aproximativ 40% dintre cazuri și, astfel, subiecți fără cancer sunt expuși reacțiilor adverse ale terapiei, inclusiv incontinența urinară și impotența.


Sursa: The Lancet
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(14)60525-0/abstract