Istoricul familial este un factor de risc mai important decât stilul de viață pentru unele cancere


Un studiu suedez care a înrolat aproape 71.000 de subiecți adoptați, a folosit date atât de la părinții naturali, cât și cei adoptivi, pentru determina dacăistoricul familial este un factor de risc mai important decât stilul de viațăpentru apariția cancerului mamar, de prostată, sau cancerului colorectal. S-a constatat că, în cazul în care părintele biologic al unei persoane a avut cancer, a existat un risc cu 80-100% mai mare de apariție a aceeași afecțiuni la urmași, decât dacăpărinții naturali nu au suferit de cancer. Dimpotrivă, antecedentele personale de cancer ale părinților adoptivi nu au avut nicio influențăasupra riscului de a dezvolta cancer.

Un studiu suedez care a folosit date de la 70965 de persoane adoptate, născute între anii 1932 și 1969, și diagnosticate cu cancer în perioada 1958 și 2010. S-au folosit date atât de la ambii părinți naturali, cât și cei adoptivi, pentru determina dacă istoricul familial este un factor de risc mai mare decât stilul de viață pentru apariția cancerului mamar, de prostată, sau cancerului colorectal. Analizând familiile adoptive, cercetătorii au putut să determine dacă mediul în care au fost crescuți le-a influențat riscul de cancer, independent de ereditate.

S-a constatat că, în cazul în care mama biologică a unei persoane a avut cancer, a existat un risc cu 80-100% mai mare de a dezvolta aceeași afecțiune, decât dacă părinții naturali nu au suferit de cancer. Dimpotrivă, antecedentele personale de cancer ale părinților adoptivi nu au avut nicio influență asupra riscului de apariției a cancerului. În cazul în care un părinte adoptiv a avut cancer, nu a existat niciun efect asupra riscului de cancer al persoanei adoptate.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele adoptate care au avut un părinte biologic cu cancer au dezvoltat boala la o vârstă mai fragedă decât cei fără un părinte biologic cu aceeași formă de cancer. Acest efect nu a fost observat în ceea ce privește părinții adoptivi, al căror cancer nu a avut nicio influență asupra vârstei de debut al bolii maligne în cazul adoptatului.

Autorii studiului concluzionează că, deși este bine cunoscut că factorii genetici contribuie la riscul de cancer de prostată, de sân și colorectal, aceștia par a juca un rol mai important decât factorii de mediu în transmiterea familială a cancerului de prostată, de sân și colorectal.


Sursa: European Journal of Cancer
http://www.ejcancer.com/article/S0959-8049%2814%2900717-5/abstract