Prea multe antibiotice, prea puține antivirale în tratamentul gripei


Medicamentele antivirale au fost prescrise insuficient în cazul pacienților care s-au prezentat în ambulator în timpul sezonului de gripă 2012-2013. Dimpotrivă, antibioticele au fost prescrise excesiv. Acestea au fost concluziile analizei datelor din 5 locații implicate în US Influenza Vaccine Effectiveness Network Study, care includea pacienți cu afecțiuni respiratorii acute (ARA), debutate de mai puțin de 7 zile, urmăriți în ambulator.

Medicamentele antivirale au fost prescrise insuficient în cazul pacienților care s-au prezentat în ambulator în timpul sezonului de gripă 2012-2013. Dimpotrivă, în cazul acelorași pacienți, antibioticele au fost prescrise excesiv. Acestea au fost concluziile analizei datelor din 5 locații implicate în US Influenza Vaccine Effectiveness Network Study, care includea pacienți cu afecțiuni respiratorii acute (ARA), debutate de mai puțin de 7 zile, urmăriți în ambulator.

Cercetătorii au descoperit că, dintre cei 6766 de pacienți cu ARA incluși în studiu, la 509 (7,5%) li s-au prescris antivirale. Dintre cei 2366 (35%) de pacienți cu gripă confirmată prin reacția de polimerizare în lanț (PCR), 355 (15%) au primit rețete de antivirale, în comparație cu 95 (4%) de pacienți cu un test negativ pentru gripă.

În rândul celor 1021 de pacienți cu ARA cu risc crescut de complicații ale gripei care s-au prezentat la medic la mai mult de 2 zile de la debutul simptomelor, 195 (19%) au primit prescripții de antivirale. Prezentarea timpurie la medic a fost un predictor puternic pentru prescrierea antiviralelor, pacienții care s-au adresat medicului la 5-7 zile de la debutul simptomelor având o rată de prescriere cu 92% mai mică decât cei care s-au prezentat în primele două zile.

Dintre cei 1825 de pacienți cu gripă confirmată și date disponibile cu privire la administrarea de antibiotice, 540 (30%) au primit rețete pentru antibiotice și 297 (16%) au primit rețete antivirale. Antibioticele cele mai folosite au fost amoxicilina-clavulanat, amoxicilina și azitromicina.


Sursa: Clinical Infectious Diseases

http://cid.oxfordjournals.org/content/current