Astmul sever în copilărie prezice persistența bolii și la maturitate


Un copil care suferă de astm sever prezintă un risc de aproape 12 ori mai mare ca la vârsta de 50 de ani să se confrunte încă cu această boală. De asemenea, sexul feminin și antecedentele de febra fânului în copilărie dublează riscul de astm la maturitate. Într-un studiu prospectiv desfășurat pe 50 de ani în Australia s-a constatat că 64% dintre participanții cu wheezing ușor au copilărie au înregistrat remisiunea astmului, comparativ cu doar 15% dintre copiii cu astm sever.

Copiii cu astm sever prezintă un risc de aproape 12 ori mai mare ca la vârsta de 50 de ani să se confrunte încă cu această boală. De asemenea, aceștia sunt mult mai susceptibili să prezinte o reducere a funcției pulmonare când ajung la maturitate decât cei cu wheezing ușor, după cum arată rezultatele unui studiu prospectiv pe 50 de ani realizat de specialiștii de la Women's and Children's Hospital, North Adelaide, Australia.

În anul 1963 începea recrutarea participanților la Melbourne Asthma Study, care a implicat 30.000 de elevi în clasele primare, dintre care a fost selectat aleator un grup de copii cu vârsta de 7 ani și un al doilea grup de copii de 10 ani cu wheezing sever. Cohorta a inclus subgrupuri de copii cu wheezing ușor, astm intermitent, astm sever (cel puțin 10 crize în cei doi ani ce au precedat includerea în studiu sau simptome persistente la vârsta de 10 ani și reducerea raportului FEV1/CV la 50% sau mai puțin). Un total de 346 de participanți au putut fi urmăriți la vârsta de 50 de ani.

S-a constatat că 64% dintre participanții cu wheezing ușor au înregistrat remisia astmului, comparativ cu 47% dintre cei din grupul cu astm și 15% din grupul cu astm sever. Remisiunea bolii s-a înregistrat, cel mai probabil, în timpul adolescenței.

În analiza multivariată care a inclus sexul, atopia și indicele de masă corporală, factorii care au prezis în mod semnificativ astmul la vârsta de 50 ani au fost astmul sever în copilărie (OR, 11,9), sexul feminin (OR, 2,0) și febra fânului în copilărie (OR, 2,0).


Sursa: Journal of Allergy and Clinical Immunology
http://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2813%2902937-0/abstract