Evoluții generatoare de neclarități în cadrul studiilor asupra NSCLC


Cercetătorii au identificat câteva evoluţii generatoare de neclarităţi în cadrul studiilor randomizate de fază III asupra terapiei sistemice a NSCLC efectuate în timpul ultimelor trei decade.

„Rezultatele noastre identifică în mod clar o tendinţă alarmantă în studiile asupra NSCLC”, a spus Adrian G. Sacher, MD, autor principal al studiului publicat în numărul din 10 mai al Journal of Clinical Oncology (2014;32:1407-1411), studiu realizat în timp ce acesta activa ca hematolog/oncolog la Centrul pentru cancer Princess Margaret al Universităţii din Toronto, în prezent medic la Institutul pentru cancer Dana-Farber. „În general, acestea sunt mai mari, au mai puţine obiective semnificative clinic şi sunt mai puţin eficiente în identificarea medicamentelor utile din punct de vedere clinic”. Problematice în mod special sunt studiile ample realizate asupra unor populaţii neselectate care sunt suficienta putere statistica să detecteze diferenţe nesemnificative clinic, consideră Sacher. Cu toate acestea, unele studii cu metodologii promiţătoare evaluează pacienţi selectaţi in baza unor biomarkeri specifici care ar putea răspunde la agenţi ţintiţi, a adăugat acesta.


David H. Johnson, MD, Profesor şi Preşedinte al Departamentului de medicină internă al Şcolii de Medicină din cadrul Universităţii Texas, autorul unui editorial însoţitor (JCO 2014;32:1389-1391), consideră că o parte din informaţiile care au fost caracterizate în acest studiu drept posibile „veşti proaste” pot fi explicate de circumstanţe ale perioadei de timp particulare evaluate: De exemplu, studiile NCI din anii 1970 şi 1980 nu au fost bine concepute şi nu au fost capabile să deceleze diferenţe mici dar semnificative între studiile clinice. „Studiile au devenit mai ample ca răspuns la acest aspect, iar acesta este un lucru bun”.


Întrebat despre opinia sa privitoare la acest articol, Benjamin P. Levy, MD, hematolog-oncolog în cadrul Departamentului de Medicină al Mount Sinai Beth Israel şi Mount Sinai St. Luke's Roosevelt din New York, a afirmat că în ciuda unor rezultate ale acestui articol, cercetătorii implicaţi în studiile asupra NSCLC „se îndreaptă în direcţia corectă” şi că odată cu identificarea mutaţiilor cauzale şi cu dezvoltarea terapiilor ţintite, cercetătorii observă în această boală rate de răspuns şi durate de supravieţuire fără precedent.


 


Sursa:

Lindsey, Heather. Study Finds Disconcerting Trends in NSCLC Trials. http://journals.lww.com/oncology-times/Fulltext/2014/06250/Study_Finds_Disconcerting_Trends_in_NSCLC_Trials.2.aspx