CAMPANIE

„1 Mission 1 Million”: campanie mondială de conștientizare a legăturii dintre fibrilația atrială și accidentul vascular cerebral


În competiţie participă şi proiectul „1 Euro 1 Patient”, conceput de prof. dr. Gheorghe-Andrei Dan, șeful secției de cardiologie de la Spitalul Colentina, București
prof dr gh andrei dan

"Fibrilația atrială este cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac întâlnită în lume, cauzând circa 3 milioane de AVC-uri anual. Inițiativa globală „1 Mission 1 Million” oferă finanțare de până la 1 milion de euro unor proiecte care corespund obiectivului principal al campaniei, acela de a preveni până la 1 milion de AVC-uri datorate FA prin campanii de informare. Proiectele câștigătoare vor fi alese de către public, în urma votului online. Inițiativa este sprijinită de peste 40 de organizații din întreaga lume și este sponsorizată de către Boehringer Ingelheim. „M-am alăturat campaniei 1 Mission 1 Million – Getting to the Heart of Stroke din motive personale. Mama mea a avut fibrilație atrială și a făcut accident vascular cerebral”, a declarat actriţa Jane Seymour, ambasadorul „1 Mission 1 Million”.

„1 Mission 1 Million” – Getting to the Heart of Stroke este prima campanie de acest fel axată pe conştientizarea bolii, fiind susținută de către organizaţii importante de pacienţi şi de specialiști în domeniul medical, precum AntiCoagulation Europe (ACE), Atrial Fibrillation Association (AFA), Stroke Alliance for Europe (SAFE) şi World Heart Federation (WHF). Publicul poate alege dintre cele 184 de aplicații „1 Mission 1 Million” înscrise de persoane fizice, asociații de pacienți, asociații profesionale și centre medicale din 36 de țări. Fiecare înscriere de proiect propune o modalitate de a crește nivelul de informare al comunității cu privire la AVC datorat FA prin programe de cercetare, screening sau prin înființarea de asociații de pacienți și dezvoltarea de website-uri. România participă la această campanie mondială.

Printre cele 184 de aplicații se numără și cea cu numele „1 Euro 1 Patient”, proiectul fiind conceput de prof. dr. Gheorghe-Andrei Dan, șeful secției de cardiologie de la Spitalul Colentina, București. Parte a programului academic FACTS, demarat în octombrie 2010 prin constituirea unui registru național al pacienților cu fibrilație atrială, proiectul „1 Euro 1 Patient” propune și o campanie națională de informare și educare cu privire la fibrilația atrială și AVC.

„FA este o aritmie frecvent întâlnită, unul din patru adulți de peste 40 de ani dezvoltând FA pe parcursul vieții, ceea ce înseamnă că cei mai mulți dintre noi vor ajunge să cunoască pe cineva cu FA”, a declarat cu acest prilej Trudie Lobban, unul dintre susținătorii campaniei și director general al Atrial Fibrillation Association (AFA). „AFA este una dintre organizațiile partenere ale inițiativei și sperăm ca publicul să fie la fel de entuziast ca și noi de această cauză atât de importantă.” Cel mai mare studiu global în domeniul fibrilației atriale realizat până acum arată nevoia crescută de informare în privinţa bolii şi a complicaţiilor sale. Studiul SPEAK despre FA (Stroke Prevention Education, Awareness and Knowledge), cel mai amplu și mai complex studiu efectuat până acum (peste 3.700 de subiecți) în rândul pacienților diagnosticați cu FA și care a implicat medicii care tratează această tulburare, a dezvăluit că este nevoie de mai multă educație sanitară cu privire la legătura dintre FA și AVC.

Principalele rezultate din studiul SPEAK arată că FA are un impact negativ asupra vieții pacienților cu această tulburare. Dacă medicii cunosc riscul AVC datorat FA, nu toate persoanele cu FA conștientizează cu adevărat pericolul la care sunt expuse. „Este nevoie de mai multe informații despre riscul de AVC la pacienții cu FA și de utilizarea unor canale noi pentru a ajunge la persoanele cu FA”, se afirmă în concluzia acestei cercetări.

„AVC datorate FA debilitează și implică un risc crescut de deces dar, cel mai important, în multe situații pot fi prevenite”, a declarat profesorul Ariel Cohen, Spitalul Sainte-Antoine, Paris. „Susținând proiecte științifice care vor crește gradul de conștientizare a relației dintre FA și AVC, publicul are ocazia de a contribui în mod real la prevenirea AVC-urilor. Încurajez publicul să afle mai multe informații accesând website-ul campaniei, unde poate citi mai multe despre FA și riscul de AVC, vedea proiectele și vota pentru cele care răspund cel mai bine obiectivului de a reduce povara acestei aritmii frecvente.”

Pe lângă informațiile despre cele 184 de proiecte, www.heartofstroke.com conține date utile despre factorii de risc ai AVC-urilor datorate FA și oferă suport și consiliere persoanelor care au fost diagnosticate cu această tulburare. "