Modificarea scorului de calitate a vieţii corelată cu sănătatea poate avea valoare predictivă pentru supravieţuire? Analiză a studiului EORTC 08975 în cancerul pulmonar


În condiţiile în care se cunosc puţine lucruri legate de posibilitatea ca modificările în timp, faţă de evaluarea iniţială, ale scorurilor de calitate a vieţii corelate cu sănătatea (HRQoL) să aibă valoare predictivă şi pentru supravieţuire, studiul de faţă a încercat să lămurească acest aspect.

În acest scop au fost analizate datele obţinute de la 391 pacienţi cu forme avansate de cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC) înrolaţi în studiul EORTC 08975, care a comparat regimurile chimioterapice paliative. HRQoL a fost evaluată iniţial şi după fiecare ciclu de chimioterapie, utilizând EORTC QLQ-C30 şi QLQ-LC13. Semnificaţia prognostică a scorurilor HRQoL la evaluarea iniţială şi modificările acestora în timp au fost evaluate folosind modelul de regresie Cox, după ajustarea pentru variabilele clinice şi socio-demografice.

După controlul pentru co-variabile, fiecare creştere de 10 puncte pentru durere şi disfagie a fost asociată cu un risc de deces crescut cu 11% şi 12%, cu indici de risc (HR) de 1,11 şi respectiv 1,12. Fiecare îmbunătăţire de 10 puncte a funcţiei fizice la evaluarea iniţială (HR 0,93) a fost asociată cu un risc cu 7% mai mic de deces. Fiecare creştere de 10 puncte pentru durere (HR 1,08) a fost asociată cu un risc crescut cu 8% de deces la ciclul 1. Fiecare creştere de 10 puncte a funcţiei sociale (HR 0,91) la ciclul 2 a fost asociată cu un risc cu 9 % mai mic de deces.

Rezultatele acestui studiu sugerează deci că modificările în timpul tratamentului ale scorurilor HRQoL faţă de evaluarea iniţală, conform măsurătorilor pe subscalele EORTC QLQ-C30 şi QLQ-LC13, sunt factori prognostici semnificativi pentru supravieţuire.

 

Sursa:

D E Ediebah, C Coens, E Zikos, C Quinten, J Ringash, M T King, J Schmucker von Koch, C Gotay, E Greimel, H Flechtner, J Weis, B B Reeve, E F Smit, M J B Taphoorn, A Bottomley. Does change in health-related quality of life score predict survival? Analysis of EORTC 08975 lung cancer trial. www.bjcancer.com|DOI:10.1038/bjc.2014.208