Paşi importanti în studiul Telocitelor


Telocitele, celulele din organismul uman descoperite de academicianul Laurentiu M. Popescu, au atins noi praguri în cercetarea medicală aprofundată la cel mai înalt nivel. Pe de altă parte, este de menţionat faptul că, pentru prima oară de la descoperirea Telocitelor, statul roman sprijină consistent cercetările, în cadrul unui proiect de anvergură intitulat „Modernizarea infrastructurii INCD Victor Babeş pentru cercetare avansată în medicina celulară şi moleculară-CAMED”.

LAurentiu M. Popescu

Acestea au fost principalele teme abordate în cadrul conferinţei de presă de astăzi susţinută de directorul general al Institutului Naţional de Patologie “Victor Babeş” din Bucureşti, acad. Laurenţiu M. Popescualături de prof. dr. Mihnea Costoiu-ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, prof dr. Sorin Oprescu-primarul Capitalei şi acad I. Sinescu, rectorul UMF Carol Davila. De asemenea, a fost prezentat şi proiectul “Dezvoltarea resurselor umane –doctoranzi şi postdoctoranzi-pentru cercetare de excelenţă în domeniile sănătate şi biotehnologii”.

Am putea spune că, în ultima perioadă, cel mai important pas făcut în studiul Telocitelor este reprezentat de descoperirea acestor celule în ficatul uman şi rolul lor în regenerarea hepatică, în contextul în care, ficatul este singurul organ din corpul uman care se regenerează cu adevărat” a declarat acad. Laurentiu M. Popescu. În ceea ce priveşte infarctul de miocard, cauză majoră a cazurilor de deces din întreaga lume, s-a demonstrat recent că Telocitele joacă un rol important în regenerarea muşchiului cardiac după infarct. “Am demonstrat că Telocitele, pe lângă stimularea celulelor stem, participă la vindecarea muşchiului cardiac după infarct creând noi mici vase de sînge, capilare. Mai mult, au fost găsite Telocite şi în valvele cardiace, ceea ce este extrem de important pentru „industriade producere a valvelor cardiace artificiale”  a ţinut să precizeze academicianul Laurentiu M. Popescu.

O altă noutate în cercetarea medicală a Telocitelor este dată de scăderea sau chiar dispariţia acestora în cazul anumitor boli, printre care sclerodermia, scleroza multiplă(pulmonară, cardiacă, hepatică) sau psoriazisul. De asemenea, numărul Telocitelor în inimă scade cu vârsta de patru sau cinci ori la adultul în vârstă faţă de copil.

Pe lista de noutăţi figurează şi demararea unei analize a genelor cromozomiale din Telocite, urmare a unui studiu amplu realizat împreună cu cercetatorii chinezi. „Împreună cu cercetătorii chinezi s-a făcut analiza a aproximativ 4.000 de proteine din Telocite şi o analiză a genelor cromozomiale din Telocite. Deocamdată sunt în curs de publicare rezultatele asupra cromozomilor de la 1 la 5, din cei 23 de cromozomi ai unei celule” a arătat academicianul Laurentiu M. Popescu.

Aceste noi progrese extrem de importante pentru medicina mondială au fost realizate de echipa de cercetători de la Institutul „Victor Babeş” condusă de Acad. Laurentiu M. Popescu în strânsă cooperare cu cercetători de calibru din Germania, China, Italia, Belgia, Polonia, Spania sau SUA.

În ultimele luni, Institutul Naţional de Patologie “Victor Babeş” din Bucureşti a primit sprijin direct de la Ministerul Educaţiei prin Departamentul pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică  pentru dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii prin proiectul „Modernizarea infrastructurii  INCD Victor Babeş pentru cercetare avansată în medicina celulară şi moleculară-CAMED” ce se va derula pe o perioadă de 18 luni şi a cărui valoare este de peste 43,2 milioane lei. Proiectul este finanţat din fonduri structurale prin Programul Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”.

Pe lângă cooperarea internaţională directă, cercetarea Telocitelor a primit recent un sprijin real din partea Ministerului Cercetării, printr-un amplu proiect de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii Institutului Victor Babeş, fapt ce deschide noi perspective atît pentru studiul Telocitelor, cît şi pentru alte domenii  ale cercetării medicale” a mai adăugat directorul general al INCD-Victor Babeş, Acad. Laurentiu M. Popescu.

Un alt proiect aflat în derulare la INCD Victor Babeş “Dezvoltarea resurselor umane –doctoranzi şi postdoctoranzi-pentru cercetare de excelenţă în domeniile sănătate şi biotehnologii” va conduce la perfecţionarea în cercetarea de excelenţă din domeniile de sănătate şi biotehnologii a 78 de doctoranzi şi 28 de postdoctoranzi. Proiectul are o valoare eligibilă de peste 13 milioane de lei din care asistenţă financiară nerambursabilă la Fondul Social European de peste 12,7 milioane de lei. Proiectul este implementat de Institutul Naţional de Patologie “Victor Babeş” în parteneriat cu UMF „Carol Davila” Bucureşti şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

 În prezent, Telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele 5 continente. Cele mai active ţări în cercetarea Telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia, SUA. De altfel,  în laboratoarele din Guangzhou-China-acolo unde a fost prezentă şi echipa de cercetatori români- a fost  realizat primul transplant de Telocite pe animale de laborator.


               Academicianul Laurentiu M. Popescu, directorul general al Institutului Naţional de Patologie “Victor Babeş” din Bucureşti este primul român distins cu prestigiosul premiu “Magnolia Alba” acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai.  Această înaltă distincţie a fost primită după ce  Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în Statele Unite ale Americii i-a acordat “Medalia de Aur 2012“, distincţie considerată de vârfurile medicinei internaţionale  premiul Nobel pentru cardiologie.