Săptămâna Hipertensiunii Arteriale la FOBAC


În perioada 12-17 mai 2014, pacienții cu hipertensiune arterială pot beneficia gratuit de măsurarea tensiunii arteriale, precum și de consultații de specialitate și alte analize la preț redus la Fundația pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare “Prof. Dr. Ioan Pop de Popa” (FOBAC) din București.

  1. Măsurarea gratuită a tensiunii arteriale la Fundația pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare Prof. Dr. Ioan Pop de Popa
  2. Lansarea broșurii “Învățăturile Prof. Dr. Ioan Pop de Popa pentru bolnavii cu Hipertensiune Arterială”
  3. Programul TenSuport - primul proiect din România care-i sprijină pe bolnavii hipertensivi să-și controleze valorile tensiunii, în fiecare zi, la ei acasă

“Marcăm astfel Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale. În România, prevalenţa hipertensiunii arteriale este de peste 40% în rândul populaţiei adulte, iar controlul tensiunii arteriale la hipertensivii trataţi este sub 10%. Cu alte cuvinte, 2 din 5 adulți sunt hipertensivi și tensiunea este controlată doar la unul din 10 pacienți”, spune Acad. Prof. Dr. Ioan Pop de Popa, fondatorul FOBAC și al școlii românești de chirurgie cardiovasculară.


În săptâmâna 12-17 mai 2014, specialiștii de la FOBAC fac gratuit măsurarea tensiunii arteriale, precum ședințe de consiliere asupra stilului de viață și consiliere psihologică pentru această categorie de pacienți. Programările se pot face la numărul de telefon 021.311.00.03.


“Ghidul Societății Europene de Cardiologie punctează rolul esențial al automonitorizării și al schimbării stilului de viață pentru controlului tensiunii arteriale. Medicamentele nu sunt suficiente pentru a controla tensiunea arterială, ci este nevoie de o abordare a tuturor aspectelor care țin de viața omului. Astfel, venim în ajutorul pacienților noștri prin lansarea broșurii “Învățăturile Prof. Dr. Ioan Pop de Popa pentru bolnavii cu Hipertensiune Arterială”. Broșura sintetizează experiența de o viață a domnului profesor Ioan Pop de Popa în îngrijirea pacienților hipertensivi și oferă 10 direcții esențiale pe care trebuie să le urmeze în viața de zi cu zi un astfel de bolnav”, afirmă dr. Cosmina Cioroboiu, manager general FOBAC.


Fundația pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare “Prof. Dr. Ioan Pop de Popa” a luat ființă în anul 1991, din dorința de a-i asista pe bolnavii cardiaci, după externarea din spital.


În această săptămână, FOBAC va încheia un parteneriat cu Centrul pentru Inovație în Medicină, în vederea implementării programului TenSuport, care-i va sprijini pe bolnavii hipertensivi să-și controleze valorile tensiunii, în fiecare zi. “Medicina iese din spital și-l însoțește pe pacient acasă, la serviciu, în mașină sau pe stradă. Noile tehnologii dau posibilitatea unei interconectări continue între pacient și medic, oferind informații din viața reală, utile pentru o adevărată personalizare a tratamentului”, spune dr. Marius Geantă, cofondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.


Fundația pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare “Prof. Dr. Ioan Pop de Popa” asigură, din donațiile primite de la partenerii din țară și din străinătate, inclusiv tratamentul gratuit pentru membrii săi, iar de-a lungul timpului a donat medicamente și dispozitive medicale spitalelor din București.


——————
Despre Acad. Prof. Dr. Ioan Pop de Popa


Născut pe 6 octombrie 1927, Ioan Pop de Popa este profesor doctor docent, medic cardiolog, specialist în chirurgie cardio-vasculară. A efectuat prima operație pe cord deschis din România, acum 40 de ani, pe 5 aprilie 1973, la Târgu Mureș. Este autorul a numeroase invenții care au salvat viața a mii de pacienți cu boli cardiovasculare: realizarea primei inimi și a primului plămân artificial din România (1953), realizarea și implantarea primei valve biologice de porc mistreț, tip “MIVA Pop de Popa”și realizarea și implantarea primelor artere artificiale tip “Pop de Popa - Dodu” (1983), realizarea protezei valvulare cardiace metalice “Pop de Popa - Stănescu” (1986). Profesorul Ioan Pop de Popa este membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, veteran de război și general de brigadă în retragere al Armatei Române.