Test de sânge care depistează tuberculoza la copii


O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un test de sânge, încă experimental, care le permite medicilor să depisteze rapid infecția cu bacilul tuberculos la copii, categorie la care tuberculoza este, de altfel, foarte greu de diagnosticat. Un asemenea test, în condițiile în care ar fi produs pe scară largă la un preț accesibil ar putea deveni o armă deosebit de importantă în lupta cu tuberculoza, mai ales în zonele globului în care se înregistrează o prevalență crescută a acestei afecțiuni.

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat un test de sânge, încă experimental, care le permite medicilor să depisteze rapid infecția cu bacilul tuberculos la copii, categorie la care tuberculoza este, de altfel, foarte greu diagnosticat. Aceștia au depistat o ”semnătură” a tuberculozei în sângele copiilor din Africa de Sud și Malawi (cohorta de descoperire), pe care au validat-o apoi prin testarea copiilor din Kenya. În cohorta de descoperire au fost incluși 1356 de copii, dintre care 114 cu culturi pozitive pentru mycobacterium tuberculosis, 57 cu tuberculoză latentă și 175 cu alte afecțiuni.

Realizând o analiză a genomului la nivel de transcrieri ale ARN-ului (care reflectă activitatea genelor) în probe de sânge recoltate de la copii, cercetătorii au reușit să descopere o ”semnătură”, constând în 51 de transcrieri, care disting tuberculoza de alte afecțiuni și 42 de transcrieri care o disting de infecția latentă. ”Semnăturile” au fost transpuse într-un scor de risc, care a demonstrat o sensibilitate de 82,9% și o specificitate de 83,6% pentru depistarea copiilor cu tuberculoză confirmată prin culturi în cohorta din Kenya. Testul nu funcționează decât la copii deoarece, în cazul adulților, ”semnătura” genică este diferită.

Un asemenea test, în condițiile în care ar fi produs pe scară largă la un preț acceptabil ar putea deveni o armă deosebit de importantă în lupta cu tuberculoza, mai ales în zonele globului în care se înregistrează o prevalență crescută a acestei afecțiuni.


Sursa: New England Journal of Medicine

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1303657