Sindromul de apnee obstructivă în somn crește riscul de osteoporoză


Apneea obstructivă în somn crește de peste 2 ori riscul de osteoporoză, conform unui studiu populațional din Taiwan. Incidența osteoporozei a fost de 2,52 ori mai mare la pacienții cu AOS, față de cei care nu prezentau această afecțiune. În plus, s-a înregistrat o creștere suplimentară a riscului în cazul pacienților vârstnici și persoanelor de sex feminin, comparativ cu pacienții mai tineri și de sex masculin.

Pacienții cu apnee obstructivă în somn (AOD) au un risc de peste 2 ori mai mare să sufere de osteoporoză, decât persoanele fără AOS, chiar și după ajustarea pentru vârstă, comorbidități, venit și localizare geografică. Aceasta este concluzia unui studiu populațional din Taiwan care a evaluat date de la 1377 de pacienți identificați în baza de date a Asigurărilor Naționale de Sănătate. Pacienții au fost diagnosticați cu OSA între anii 2000 și 2008 și au fost urmăriți până la un diagnostic de osteoporoză, deces, sau sfârșitul perioadei de urmărire (sfârșitul anului 2011). Cercetătorii au comparat acești pacienți cu o cohortă de 20655 de persoane fără AOS, potrivite ca vârstă și sex.

S-a descoperit că pacienții cu AOS au avut o rată de incidență a osteoporozei de 2,52 ori mai mare, în comparație cu pacienții fără AOS (interval de încredere 95%, 1,59-3,99, p <0,0001). Raportul de risc a fost 2,74 (95% CI, 1,69-4,44 ; P <0,05), după ajustarea pentru vârstă, sex, diabet zaharat, hipertensiune arterială, boli coronariene, obezitate, accident vascular cerebral, hiperlipidemie, boli cronice de rinichi, gută, venitul lunar și locația geografică. Pacienții în vârstă și persoanele de sex feminin au avut cel mai mare risc pentru osteoporoză, comparativ cu pacienții mai tineri și de sex masculin.


Sursa: The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism


http://press.endocrine.org/journal/jcem