Statinele, inflamația sistemică și riscul de deces în BPOC: studiul Rotterdam


Un studiu recent sugerează că tratamentul cu statine ar putea scădea inflamația căilor respiratorii la pacienții cu BPOC, îmbunătățind supraviețuirea acestora. Studiul observațional a înscris 7983 de persoane cu BPOC, care au fost monitorizate timp de până la 17 ani.

S-a constatat că mortalitatea a fost semnificativ crescută în rândul participanților cu valori inițiale crescute ale proteinei C reactive de înaltă sensibilitate. Utilizarea unei statine pentru minim 2 ani a fost asociată cu o scădere de 39%, semnificativă statistic, a riscului de deces din orice cauză.

Se cunoaște că pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) prezintă un proces inflamator la nivelul căilor respiratorii, care persistă mulți ani după renunțarea la fumat și nu este suprimat de tratamentul cu corticosteroizi sau cu vreun alt agent antiinflamator cunoscut. În studii recente statinele au demonstrat o activitate antiinflamatoare, demonstrată prin scăderea nivelurilor markerilor sistemici ai inflamației, cum sunt interleukina 6 și proteina C reactivă de înaltă sensibilitate (hs-CRP).

Pornind de la aceste date, cercetătorii din Olanda au investigat dacă statinele reduc mortalitatea la pacienții cu BPOC și dacă o astfel de reducere se asociază cu scăderea nivelului seric de hs-CRP. A fost realizat un studiu observațional care a inclus 7983 de persoane cu BPOC cu vârste de peste 55 de ani, care au fost monitorizate timp de până la 17 ani. În acest ineterval, 363 de pacienți au decedat, printre cauzele de deces numărându-se bolile cardiovasculare (38%, în principal boală cardiacă ischemică), neoplaziile (24%, în principal cancerul pulmonar) și bolile pulmonare (20%, în principal BPOC). Persoanele decedate pe parcursul perioadei de urmărire au fost potrivite în funcție de vârstă și sex cu 2345 de persoane cu BPOC care au supraviețuit.

Nu s-au identificat diferențe semnificative între cele două grupuri în utilizarea de medicamente cardiovasculare, incluzând statinele. De asemenea, nu a fost nicio diferență între grupuri din punct de vedere al colesterolemiei. Dimpotrivă, atunci când a fost luat în considerație nivelul seric al hs-CRP, mortalitatea s-a dovedit semnificativ mai mare în cazul participanților cu valori crescute ale acestuia la momentul inițial. Pacienţii care au avut nivelurile inițiale de hs-CRP sub 3 mg/l, indicând o inflamație sistemică mai puțin marcată, nu au prezentat o reducere a mortalității ca urmare a utilizării de statine. În cazul celorlalţi, efectul benefic al utilizării statinelor asupra mortalității a fost evident doar când durata de utilizare a acestora a depășit 2 ani. Totuşi, utilizarea de statine pentru minim doi ani a fost asociată cu o scădere semnificativă statistic (39%) a riscului de deces din orice cauză. Acest rezultat a fost independent de vârstă, sex, utilizarea altor medicamente, durata BPOC, numărul de pachete - ani fumate, nivelul colesterolului seric, indicele de masă corporală și covariabilele cardiovasculare.


Sursa: Pulm Pharmacol & Therapeutics
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1094553912001666