COD ROŞU DE NITRAŢI

Prof. dr. Evelina Moraru: „Existenţa acestor fântâni necontrolate pune în pericol viaţa copiilor”

Prof. dr. Evelina Moraru aduce perspectiva medicului pediatru care profesează într-o zonă, nordul Moldovei, cu o incidenţă mare a cazurilor de methemoglobinemie acută infantilă
apa infestata
Simptomatologia pe care o prezintă copilul este diferită şi trebuie întotdeauna contextualizat nivelul methemoglobinemiei cu nivelul iniţial al hemoglobinemiei. O semnificaţie are un nivel crescut al methemoglobinemiei la un copil care prezintă o valoare normală a hemoglobinemiei şi o alta daca hemoglobinemia este deja scăzută.

Într-un fel tolerează copilul o scădere de la 12 g la sută la 9 g la sută de hemoglobină funcţională, ca efect al instalării methemoglobinemiei, şi altfel tolerează o scădere în cazul în care deja prezintă anemie înainte de iniţierea procesului de formare a methemoglobinei. Copilul devine simptomatic la un procentaj care depăşeşte 20%. Simptomatologia este cea care dă şi numele acestei intoxicaţii cu nitraţi, cu apariţia methemoglobinemiei.

Copilul adesea prezintă o cianoză impresionantă, care are nişte caracteristici. Apare după ingestia, de obicei, a apei de fântână, impregnată cu aceşti compuşi azotaţi, sau a supei de morcov mai veche de 24 d ore de la preparare (care acum nu se mai foloseşte chiar atât de des). Apa din fântânile necontrolate, poluate, se foloseşte pentru prepararea formulelor de lapte şi există acest risc de apariţie a methemoglobinemiei acute infantile.

Cianoza poate asocia semne digestive (vărsături, diaree), tahicardie, ameţeli, hipotensiune, mergând până la tulburări respiratorii grave şi deces. De altfel, în popor chiar se numeşte „moartea albastră”. Copiii au un aspect particular, fiind intens cianotici, în timp ce culoarea sângelui lor este ciocolatie, uşor de recunoscut. Când methemoglobinemia se găseşte la un nivel ridicat, apare necesitatea iniţierii de urgenţă a terapiei.

Articolul integral, în ediţia specială din luna martie.