RSV este letal ca şi influenza pentru pacienţii adulţi spitalizaţi


Pentru a afla mai multe despre caracteristicile, complicaţiile şi rezultatele obţinute la adulţii cu infecţii respiratorii severe cu virus respirator sinciţial (RSV), cercetătorii au studiat retrospectiv 607 de astfel de pacienţi care au fost internaţi în spitalele publice din Hong Kong între anii 2009 şi 2011.

Boala pulmonară cronică (OR ajustat, 3,5) şi pneumonia (OR, 1.8) au fost predictori independenţi ai insuficienţei respiratorii necesitând suport ventilator. Variabilele asociate cu decesul au inclus suportul ventilator (HR ajustat, 6,2), vârsta >75 ani (HR, 2,9), pneumonia (HR, 2,8) şi suprainfecţia bacteriană (HR, 2,0). Pacienţii aflaţi sub tratament sistemic cu corticosteroizi au avut rate mai mari de suprainfecţie bacteriană (4% vs. 1%) şi durate de internare în spital cu 33% mai lungi decât subiecţii de control.

O comparaţie cu 547 de pacienţi spitalizaţi în aceeaşi perioadă care sufereau de infecţie cu influenza (cei cu infecţii pandemice cu H1N1 au fost excluşi) a arătat că pacienţii cu RSV au avut la evaluarea iniţială mai multe comorbidităţi pulmonare (36% vs. 24%) şi non-pulmonare (74% vs. 66%) decât cei cu influenza. Ambele grupuri au avut rate de mortalitate similare la 30 de zile (9% şi 8%), însă pacienţii cu influenza au decedat mai repede (medie, 7 vs. 13 zile după internare).



Sursa: Cheryl Lynn Horton, MD – analiză a Lee N et al. Clin Infect Dis 2013 Oct.