Trei principii pentru prescrierea de antibiotice la copiii cu infecţii de tract respirator superior


Academia Americană de Pediatrie (AAP) a stabilit trei principii simple pentru prescrierea de antibiotice la copiii cu infecţii de tract respirator superior.

Recomandările, publicate în jurnalul Pediatrics, sunt menite a aborda ameninţarea din ce în ce mai mare pe care o creează rezistenţa la antibiotice.

Principiile includ determinarea probabilităţii ca infecţia să fie produsă de bacterii, aprecierea beneficiilor prescrierii în raport cu riscurile, precum şi prescrierea judicioasă a antibioticelor. În particular:


  • Pentru otita acută medie, AAP recomandă clinicienilor să ia în considerare expectativa atentă pentru copii de 2 ani sau mai mari şi pentru cei cu simptome medii până la moderate şi boală unilaterală.
  • Pentru sinuzita bacteriană, antibioticele sunt recomandate la copiii cu caracteristici clinice de boală acută, în particular la cei cu simptome agravante sau severe. Urmărirea tratamentului antibiotic poate fi luat în considerare la pacienţii ale căror simptome durează de peste 10 zile.
  • Pentru faringită, AAP recomandă administrarea de antibiotice după confirmarea de laborator a infecţiei cu streptococ de grup A.

Deborah Lehman, specialist în boli infecţioase pediatrice, colaboratoare a NEJM Journal Watch, comentează: „Pentru unele infecţii — otită medie severă, sinuzită agravantă sau severă şi faringită streptococică — sunt indicate antibioticele, însă medicii trebuie să aplice criterii strice atunci când stabilesc aceste diagnostice, iar prescrierea de antibiotice cu spectru larg pentru aceste afecţiuni este descurajată”.

Sursa:

http://www.jwatch.org/fw108168/2013/11/19/three-principles-prescribing-antibiotics-children-with?query=pfw