Generarea imunităţii sistemice şi mucoase locale bazate pe celulele T efectoare cu memorie, prin vaccinarea cu nanoparticule pulmonare


Numeroşi patogeni se infiltrează în organism şi iniţiază infecţii prin suprafeţele mucoasei. Astfel, producând răspunsuri imune celulare la porţile de intrare mucoase, aceştia prezintă un mare interes din punct de vedere al dezvoltării de vaccinuri.

Cercetarea de faţă abordează o strategie de vaccinare pulmonară în care sunt combinaţi agonişti ai receptorilor de tip Toll (TLR) cu nanocapsule lipidice purtătoare de antigene [vezicule multilamelare cu legături încrucişate (ICMV)], care produc răspunsuri cu frecvenţă mare, persistenţă crescută şi specificitate de antigene ale celulelor T efectoare cu memorie în multiple locaţii de la nivelul mucoasei. Imunizarea pulmonară utilizând ICMV cu încărcătură proteică sau peptidică combinate cu doi agonişti de TLR, cu acid poliinozinic-policitidilic (polyI:C) şi cu lipid monofosforil A, s-a dovedit a fi sigură şi bine tolerată la şoareci şi a condus la un transport crescut al antigenelor către nodulii limfatici de drenaj în comparaţie cu vaccinarea subcutanată echivalentă.

Acest răspuns a fost mediat de un număr foarte mare de celule prezentatoare de antigen (APC) la nivelul plămânilor. Nanocapsulele au produs de 13 ori mai multe celule T decât vaccinurile solubile echivalente, o exprimare crescută a integrinei mucoase α4β7+ şi au generat celule T cu durată de viaţă crescută atât la nivel pulmonar cât şi distal (de ex. vaginal), cu o puternică predilecţie spre un fenotip efector cu memorie (TEM). Aceste răspunsuri de TEM au avut o puternică valoare protectoare atât în vaccinările anti-tumorale terapeutice cât şi antivirale profilactice.


Sursa:

A. V. Li, J. J. Moon, W. Abraham, H. Suh, J. Elkhader, M. A. Seidman, M. Yen, E.-J. Im, M. H. Foley, D. H. Barouch, D. J. Irvine, Generation of Effector Memory T Cell–Based Mucosal and Systemic Immunity with Pulmonary Nanoparticle Vaccination. Sci. Transl. Med. 5, 204ra130 (2013).