Cercetători de referinţă în domeniul astmului implicaţi în încercarea de a descoperi secretele genelor noastre


Într-una dintre cele mai semnificative colaborări genetice din ultimii ani, cercetătorii îşi vor uni forţele pentru a dezvălui secretele potenţialelor gene implicate în astm.

Este cunoscut de mult timp faptul că astmul are agregare familială şi că anomaliile genetice ale ADN-ului sunt importante atunci când discutăm despre riscul de a dezvolta astm.

Odată cu secvenţializarea genomului uman în 2003, ştiinţa a făcut un mare pas înainte în cunoaştere. Ca rezultat al noilor tehnologii şi date, cercetătorii pot acum să stabilească exact care sunt acţiunile genelor şi rolul pe care acestea le-ar putea juca în dezvoltarea unor afecţiuni de tipul astmului. Acest lucru este vital pentru dezvoltarea de tratamente noi sau existente, în condiţiile în care deşi medicamentele curente ajută la gestionarea afecţiunii, acestea nu sunt întotdeauna utilizate eficient şi nu funcţionează pentru toată lumea.

Dr. Ian Sayers şi echipa sa de la Universitatea din Nottingham au descoperit importante noi informaţii referitoare la formele anormale întâlnite la două gene cunoscute ca IL33 şi ST2, despre care aceştia cred că ar putea juca un rol major în funcţia pulmonară şi în inflamaţie. Studiile anterioare au identificat niveluri crescute ale proteinei IL33 în celulele care căptuşesc căile aeriene, fapt care susţine această teorie.

Prin colaborarea cu şase centre din Marea Britanie printre care se numără cele din Nottingham, Manchester, Southampton, Belfast, Glasgow şi Birmingham, Dr. Sayers intenţionează să realizeze screeningul a peste 4.500 de mostre de ADN de la persoane cu şi fără astm. Dacă genele anormale IL33 şi ST2 sunt identificate a fi semnificativ mai frecvente la persoanele cu astm decât la cele fără astm, acest fapt va confirma asocierea acestor gene cu astmul. Cercetătorii ţintesc de asemenea o etapă mai departe, intenţionând să definească natura acestei asocieri şi să identifice care sunt caracteristicile clinice ale astmului care ar putea fi influenţate în mod particular de genele anormale IL33 şi ST2.


Sursa:

http://www.asthma.org.uk/News/leading-asthma-scientists-set-to-uncover-secrets-of-our-genes