Cinci teste şi proceduri de medicină pulmonară care ar putea să nu fie necesare


Societatea Americană Toracică şi Colegiul American al Medicilor Pneumologi (ACCP) au emis o listă de cinci elemente din medicina pulmonară pe care „medicii şi pacienţii ar trebui să le pună sub semnul întrebării”.

Lista, publicată ca parte a campaniei „Alegere înţeleaptă” a Comitetului American de Medicină Internă, conţine următoarele recomandări:

  • Nu efectuaţi tomografii computerizate (CT) pentru screeningul cancerului pulmonar la pacienţii cu risc scăzut.
  • Nu utilizaţi CT pentru a evalua noduli pulmonari nedeterminaţi mai frecvent decât este recomandat de către ghidurile curente (de ex. cele ale ACCP).
  • Nu prescrieţi în mod regulat agenţi vasoactivi avansaţi aprobaţi numai pentru hipertensiune arterială pulmonară la pacienţi cu hipertensiune pulmonară secundară unei boli cardiace stângi sau unei boli pulmonare hipoxice.
  • Nu reînnoiţi o prescripţie pentru oxigen suplimentar la domiciliu pentru un pacient recent externat fără a evalua mai întâi pacientul urmărind persistenţa hipoxemiei.
  • Nu efectuaţi un CT toracic pentru a evalua un embolism pulmonar la un pacient cu probabilitate clinică redusă şi rezultate negative ale testului pentru D-dimeri.

Sursa:

http://www.jwatch.org/fw108081/2013/10/29/five-pulmonary-medicine-tests-and-procedures-might-not-be?query=pfw