Utilizarea de medicamente care scad aciditatea gastrică în timpul sarcinii crește riscul de astm la copii


Utilizarea medicamentelor care scad aciditatea gastrică în timpul sarcinii este asociată cu un risc crescut de astm la copii. Cercetătorii olandezi au constatat că copiii care sufereau de astm aveau cu 85% mai multe șanse decât frații lor să fi fost expuși prenatal la medicamente care scad aciditatea gastrică. Expunerea la mai mult de 14 doze zilnice a crescut riscul de a avea astm de 2,56 ori. Cercetătorii concluzionează că raportul beneficiu-risc al administrării acestor medicamente în timpul sarcinii ar trebui să fie reconsiderat.

Utilizarea medicamentelor care scad aciditatea gastrică de către femeile însărcinate este asociată cu un risc crescut de astm la copiii lor, raportează cercetătorii din Olanda. Aceștia au folosit baza de date cu prescripții medicale a University of Groningen, identificînd 1253 de copii care au primit minim două rețete de medicamente pentru astm în cele șase luni premergătoare împlinirii vârstei de cinci ani. De asemenea, au fost evaluați 1253 de frați ai acestor copii și 8771 de copii născuți din mame diferite, fără nicio prescripție pentru astm până la a cincea aniversare.

S-a constatat că copiii tratați pentru astm aveau cu 85% mai multe șanse decât frații lor să fi fost expuși prenatal la medicamente care scad aciditatea gastrică. Expunerea la mai mult de 14 doze zilnice definite a crescut riscul de a avea astm 2,56 ori.

Rezultatele studiului de caz control arătau că expunerea prenatală la medicamente care suprimă aciditatea gastrică a crescut riscului copilului de a avea astm cu 52%, iar expunerea la mai mult de 14 doze zilnice a crescut acest risc cu 89%.

"Medicamentele care scad aciditatea gastrică pot interfera cu denaturarea antigenelor alimentare, determinând sensibilizarea alergică și, eventual, astmul", cred cercetătorii. "Se justifică studii suplimentare care să documenteze mecanismul asocierii, ca și dezvoltarea altor condiții atopice în legătură cu medicamentele care scad aciditatea gastrică. Raportul beneficiu-risc al administrării acestor medicamente în timpul sarcinii ar trebui să fie reconsiderat", susțin aceștia.

Sursa: The Journal of Allergy and Clinical Immunology

http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(13)01089-0/abstract