Test de sânge care indică natura nodulilor pulmonari


Un test de sânge care distinge cancerul pulmonar în stadii precoce de nodulii benigni, cu valoare predictivă negativă de 90%, ar putea reduce dramatic numărul de biopsii pulmonare inutile. Testul a fost validat pe 104 de probe de plasmă, constatându-se că eficiența acestuia este independentă de dimensiunea nodulilor, istoricul de fumat, sau vârsta pacientului. La o prevalență asumată a cancerului de 15%, sensibilitatea aestuia a fost de 71%, specificitatea de 44%, iar valoarea predictivă negativă a fost de 90%.

Un test de sânge care distinge cancerul pulmonar în stadii precoce de nodulii benigni, cu valoare predictivă negativă de 90%, ar putea reduce dramatic numărul de biopsii pulmonare inutile. Testul evaluează prezența a 13 proteine care diferențiază formațiunile tumorale maligne identificate prin CT, de cele benigne. Combinația celor 13 proteine din kitul de testare a fost selectată la Bioinformatics for Integrated Diagnostics în Seattle, dintr-un total de 371 de proteine, prin monitorizarea reacției de spectroscopie de masă. Fiecare proteină a fost testată pe probe de plasmă de la 143 de pacienți cu cancer pulmonar în stadiu IA sau tumori benigne.

După selecția celor 13 proteine, testul a fost validat pe 104 de probe de plasmă, constatându-se că eficiența acestuia este independentă de dimensiunea nodulilor, istoricul de fumat, sau vârsta pacientului. Kitul de 13 proteine a identificat leziunile benigne cu precizie de 94%.

“Doar 20% dintre pacienții supuși biopsiei nodulilor pulmonari au o malignitate. Prin măsurarea abundenței proteinelor în probele de sânge ale acestora, se poate preveni efectuarea procedurilor invazive inutile la pacienții cu noduli pulmonari benigni", susțin ercetătorii.

În studiul de validare a 104 probe de la pacienți, la o prevalență asumată a cancerului de 15%, sensibilitatea testului a fost de 71%, specificitatea de 44%, iar valoarea predictivă negativă a fost de 90%.

Sursa: Science Translational Medicine

http://stm.sciencemag.org/content/5/207/207ra142