INOVAŢIE ÎN MEDICINĂ

Prof. dr. Mariana Rădoi: "Demonstrarea efectelor antiagregante ale aspirinei a revoluţionat terapia bolii cardiovasculare"

Prof Dr Mariana RadoiProf. dr. Mariana Rădoi, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Braşov, discută despre rolul pe care îl joacă aspirina în domeniul bolilor cardiovasculare.


"În prevenţie secundară, studiile clinice au aratat că aspirina în doza mică descreşte semnificativ riscul de infarct miocardic acut la bărbaţi şi riscul de accident vascular cerebral la femei, dar creşte riscul de accident vascular hemoragic.

Beneficiile aspirinei în prevenţie secundară, raportate în marile trialuri clinice şi în metaanalizele acestora, au facut ca în Ghidul Societăţii Europene de Cardiologie din 2007, în prevenţia secundară a bolii cardiovasculare, tratamentul cu aspirină să fie recomandat în doză de 75-125mg/zi pe timp nedefinit, în absenţa contraindicaţiilor.

Ghidul privind revascularizarea prin angioplastie elaborat de Societatea Europeană de Cardiologie în 2005 şi cel privind revascularizarea miocardică din 2010 precizează dozele iniţiale de încărcare cu aspirină (160-325mg/zi) şi dozele ulterioare de întreţinere de 75-100mg/zi în terapia duală aspirină plus clopidogrel, ce se impune a fi menţinută 1 an, fiind apoi recomandată monoterapia antiagregantă cu aspirină sau clopidogrel.

Ghidul AHA/ACC din 2007 nuanţează dozele antiagregantelor funcţie de tipul de stent folosit în revascularizarea intervenţională şi recomandă timp de 1 lună doze mai mari de aspirină pacienţilor pentru care revascularizarea s-a facut cu stenturi metalice sau stenturilor “sirolimus” (160-325mg/zi) şi timp de 6 luni celor pentru care revascularizarea s-a făcut cu stenturi impregnate cu paclitaxel."

Interviul integral, în ediţia tipărită din luna martie.