Test care distinge rapid originea virală sau bacteriană a infecțiilor


Un nou test care analizează răspunsul imun al pacienților, mai degrabă decât agenții patogeni în sine, poate distinge rapid infecțiile virale de cele bacteriene. Folosind reacția de revers transcripție - polimerizare în lanț și un algoritm de predicție a fost depistată prezența virusului H3N2 cu o acuratețe de 100% și a virusului H1N1cu o precizie de 87%. Ulterior, s-a constat că sensibilitatea testului a fost de 89%, iar specificitatea de 94% în distingerea infecțiilor virale de cele bacteriene. Testul i-ar putea ajuta medici să decidă care pacienți au nevoie de antibiotice, evitând prescrierea necorespunzătoare a acestora.

Pornind de la premisa că distingerea infecțiilor virale de cele bacteriene este, adeseori, dificilă, iar medicii recurg, de multe ori, la tratamentul antibiotic fără a avea dovada infecției microbiene, cercetatorii de la Duke Institute for Genome Sciences and Policy, Carolina de Nord și-au propus să dezvolte un test care să depisteze originea infecției, pornind de la răspunsul imun al pacienților. Aceștia au folosit un test bazat pe reacția de revers transcripție - polimerizare în lanț (RT-PCR) și un algoritm de predicție pentru a testa sângele pacienților care prezentau semne de infecție.

Inițial au fost testați 17 voluntari sănătoși care au fost inoculați cu virusul gripal H3N2 (Wisconsin) și 24 care au fost inoculați cu virusul gripal H1N1 (Brisbane). Ei au descoperit că, pe baza datelor de expresie genică, se pot clasifica voluntarii cu o acuratețe de 100% pentru H3N2 și cu o precizie de 87% pentru H1N1.

Ulterior, testul a fost validat prin testarea de ARN din sânge periferic provenind de la 102 pacienți care prezentau infecții respiratorii și de 41 de voluntari sănătoși. Pacienții aveau dovada microbiologică a infecțiilor virale respiratorii sau a infecțiilor bacteriene sistemice. În această populație, sensibilitatea testului RT-PCR a fost de 89% (CI 95%), iar specificitatea a fost de 94% (CI 95%).

Cercetătorii susțin că această formă de testare, odată introdusă în practica clinică, ar aduce beneficii atât pentru depistarea, cât și pentru excluderea infecțiilor respiratorii virale, oferind posibilitatea de îmbunătățire a triajului și scăderea utilizării inutile a tratamentului antibacterian.

Sursa: Science Translational Medicine

http://stm.sciencemag.org/content/5/203/203ra126