Tumorile borderline sau negative atipice la testarea ALK merită mai multă atenție


Unii dintre pacienții cu cancer pulmonar cu celule non-mici care nu îndeplinesc criteriile actuale de administrare a tratamentului cu crizotinib, ar putea totuși răspunde la această terapie, conform unui studiu recent. Cercetătorii au constatat că, per ansamblu, 8,5% dintre NSCLCs au fost negative la limită. În plus, s-a înregistrat un număr nativ crescut de copii ALK la 62% din tumorile ALK-negative, comparativ cu 19% din tumorile ALK-pozitive. Pentru cazurile negative la limită sau cazurile negative atipice ar trebui să se efectueze o altă testare pentru ALK înainte de a fi excluse definitiv de la terapia cu crizotinib.

Criteriile actuale de identificare a cancerului pulmonar cu celule non-mici care beneficiază de terapia cu crizotinib exclude unii dintre pacienții care ar putea răspunde la această terapie. Un nou studiu desfășurat de cercetătorii de la University of Colorado Cancer Center din Aurora arată că tumorile ALK-negative atipice și cele borderline merită o examinare mai atentă înainte de a decide împotriva terapiei țintite.

Echipa din Colorado a testat 1426 de probe clinice de NSCLC, inclusiv 174 de specimene oficial ALK-pozitive și 1252 oficial ALK-negative. Dintre tumorile ALK-negative, 121 au prezentat pozitivitate ALK mai mare de 10% la hibridizarea cu fluorescență in situ (FISH), dar se plasau încă sub limita de 15% necesară pentru a le consideara tumori ALK pozitive. Per ansamblu, 8,5% dintre NSCLCs au fost negative la limită.

Cercetatorii au identificat, de asemenea, în unele tumori, modele negative atipice, care pot beneficia de o reevaluare a statusului ALK. De exemplu, s-a înregistrat un număr nativ crescut de copii ALK (3 sau mai multe copii pe celulă, într-un procent de minim 40% dintre celule) la 62% din tumorile ALK-negative, comparativ cu 19% din tumorile ALK-pozitive. Un asemenea pacient, din eșantionul de studiu, cu o tumoră ALK-negativă atipică a fost tratat cu crizotinib, cu obținerea unui răspuns terapeutic bun.

Cercetătorii concluzionează că, pentru cazurile negative la limită sau cazurile negative atipice ar trebui să se efectueze o altă testare pentru ALK și dacă aceasta va fi pozitivă, medicamentul poate fi administrat.

Sursa: Cancer

http://bit.ly/16d7xvX