Utilizarea tiotropium Respimat la fel de sigură ca administrarea cu ajutorul dispozitivului HandiHaler


Un studiu recent arată că utilizarea de tiotropium Respimat este eficientă și sigură, infirmând unele date care asociau folosirea acestuia cu o creștere a riscul de deces. Raportul de risc de deces de orice cauză a fost de 0,96 pentru Respimat de 5 µg și de 1,00 pentru Respimat de 2,5 µg, comparativ cu HandiHaler. În ceea ce privește riscul de exacerbare, raportul de risc pentru Respimat de 5 µg comparativ cu HandiHaler a fost de 0,98, diferență care nu a fost semnificativă. Timpul mediu până la prima exacerbare a BPOC, a fost de 756 zile, respectiv 719 zile, pentru Respimat de 5 µg respectiv HandiHaler.

Un studiu cu durata de 3 ani, care a inclus 17.135 de pacienți, privind siguranța administrării de tiotropium la pacienții cu boli pulmonare cronice a constatat că utilizarea dispozitivului Respimat nu crește riscul de deces precoce, infirmând constatările unor analize preexistente.

Pacienții cu boală pulmonară cronică au primit fie tiotropium Respimat în doze de 2,5 µg sau 5 µg, fie tiotropium administrat prin intermediul dispozitivului HandiHaler. Pe parcursul perioadei de urmărire, au decedat 7,7% dintre pacienții din grupul Respimat de 2,5 micrograme, 7,4% din grupul Respimat de 5 µg și 7,7% din grupul HandiHaler. S-a constat că raportul de risc pentru decesul de orice cauză a fost de 0,96 pentru Respimat de 5 µg (95% CI) și de 1,00 pentru Respimat de 2,5 µg (95% CI), comparativ cu HandiHaler. Cauzele de deces au fost similare în toate grupurile de tratament, inclusiv decesele din cauze cardiovasculare.

În ceea ce privește riscul de exacerbare, raportul de risc pentru Respimat de 5 µg comparativ cu HandiHaler a fost de 0,98 (95% CI), diferență care nu a fost semnificativă (p =0,42). Proporția pacienților cu exacerbări ale BPOC a fost de 47,9% pentru grupul Respimat de 5 µg și 48,9% pentru grupul HandiHaler (timpul mediu până la prima exacerbare a BPOC, 756 zile, respectiv 719 zile). Ratele de exacerbare, exacerbările moderate și exacerbările severe au fost similare în cele trei grupuri de studiu.

Sursa: New England Journal of Medicine

http://bit.ly/13bd5c8