Administrarea de aspirină, asociată cu tumori pulmonare și colonice în stadii mai puțin avansate


Un studiu recent arată că pacienții cu cancer de colon și pulmonar care luau regulat doze mici de aspirină înainte de diagnostic au avut tumori mai puțin extinse. De asemenea, prezența metastazelor la momentul diagnosticului a fost cu 20-40% mai redusă în rândul pacienților cu cancer de colon, pulmonar și mamar care luau aspirină. Totuși, din cauza efectelor secundare ale aspirinei, este nevoie de studii suplimentare care să determine raportul beneficiu/risc al acesteia la persoanele cu risc crescut de a dezvolta cancer.

Era deja cunoscut faptul că administrarea de aspirină se corelează cu un risc mai mic de deces prin cancer de colon. Cercetătorii suedezi au încercat să determine impactul administrării acesteia și asupra evoluției altor forme de cancer. În acest scop, au analizat date provenind de la 80.000 de pacienți cu cancer colorectal, pulmonar, de prostată și de sân. S-a constatat că 1 din 4 persoane cu cancer colorectal, pulmonar sau de prostată luau regulat doze mici de aspirină înainte de a fi diagnosticate (de obicei un comprimat de 75 mg pe zi), comparativ cu aproximativ 1 din 7 paciente cu cancer de sân.
Tumorile depistate au fost, în medie, mai mici și în stadii mai puțin avansate în rândul utilizatorilor de aspirină care prezentau cancer de colon și cancer pulmonar, dar nu și în cazul celor cu cancer mamar sau de prostată. În plus, s-au descoperit cu 20-40% mai puține metastaze în rândul pacienților cu cancer de colon, pulmonar și de sân care luau aspirină, comparativ cu cei care nu au luat aspirină. De exemplu, 19% dintre utilizatorii de aspirină cu cancer de colon aveau boală metastatică, față de aproape 25% dintre non-utilizatori.
Este nevoie de studii suplimentare pentru a determina dacă aceste diferențe sunt determinate de consumul de aspirină în sine, sau de alți factori, ca de exemplu, diferențe între stilul de viață al persoanelor din cele două categorii. În plus, din cauza efectelor secundare ale aspirinei, sunt necesare mai multe date care să evalueze raportul beneficiu/risc al acesteia la persoanele cu risc crescut de a dezvolta cancer.


Sursa: British Journal of Cancer
http://www.nature.com/bjc/journal/vaop/ncurrent/full/bjc2013411a.html