Incidența rezistenței la pirazinamidă în rândul pacienților cu tuberculoză


Rezistența la pirazinamidă în rândul micobacteriilor tuberculoase a crescut de la 2,0% în 1999 la 3,3% în 2009, potrivit unui raport de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Dintre cei 79.321 de pacienți la care s-a testat sensibilitatea medicamentoasă a micobacteriilor, la 2,7% s-a identificat rezistența inițială la pirazinamidă. 38,0% dintre cazurile multidrog-rezistente erau rezistente la pirazinamidă, comparativ cu 2,2% dintre cazurile non-multirezistente. Monoresistența la pirazinamidă a fost asociată cu vârsta mai tânără, etnia hispanică, infecția cu HIV, afectarea extrapulmonară și radiografia toracică normală.

Specialiștii de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au analizat prevalența, tendințele și factorii de risc pentru rezistența la pirazinamidă în rândul pacienților diagnosticați cu tuberculoză între anii 1999 și 2009. Dintre cei 79.321 de pacienți la care s-a testat sensibilitatea medicamentoasă a micobacteriilor, la 2.167 (2,7%) s-a identificat rezistența inițială la pirazinamidă. Mai mult de o treime dintre cazurile multidrog-rezistente (38,0%) erau rezistente la pirazinamidă, comparativ cu 2,2% dintre cazurile non-multirezistente. S-a constatat o creștere a rezistenței la pirazinamidă, de la 2,0% în 1999 la 3,3% în 2009.
În analiza multivariabilă, monoresistența la pirazinamidă a fost asociată cu vârsta mai tânără (0-24 de ani), etnia hispanică, infecția cu HIV, afectarea extrapulmonară și radiografia toracică normală și invers asociată cu rasele asiatică și neagră, consumul de droguri, persoanele fără adăpost și detenția. Rezistența la pirazinamidă, în cazurile multidrog-rezistente, a fost asociată cu sexul feminin și diagnosticul anterior de tuberculoză. Jumătate dintre cazurile de rezistență la pirazinamidă au fost identificate pe fondul infecției cu M. bovis.
Autorii studiului subliniază necesitatea dezvoltării de metode mai rapide și mai fiabile de testare a sensibilității la pirazinamidă, astfel încât medicii să poată dispune de aceste rezultate la inițierea tratamentului tuberculostatic.


Sursa: Clinical Infectious Diseases
http://cid.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/08/cid.cit452.abstract