Poluarea atmosferică, chiar și la niveluri scăzute, crește riscul de cancer pulmonar


Chiar și atunci când nivelurile de pulberi în suspensie în atmosferă sunt sub valorile limită acceptate în prezent în Europa, ele determină creșterea semnificativă a riscului de cancer pulmonar, după cum arată rezultatele unei meta-analize recente. Au fost colectate date din 17 studii de cohortă din 9 țări europene, provenind de la mai mult de 300.000 de persoane și 2095 de cazuri de cancer pulmonar. S-a constatat că, pentru fiecare creștere de 5 µg/m3 a nivelului de poluare cu pulberi cu diametrul peste 2.5 µm, riscul de cancer pulmonar a crescut cu 18%, iar pentru fiecare creștere de 10 µg/m3 a pulberilor cu diametrul peste 10 µm, riscul a crescut cu 22%.

Expunerea prelungită la poluanți atmosferici este semnificativ asociată cu creșterea riscului de cancer pulmonar, după cum arată rezultatele unei noi meta-analize. Cercetătorii, care au sintetizat date din 17 studii de cohortă din 9 țări europene, au constatat că riscul există chiar și atunci când nivelurile de pulberi în suspensie în atmosferă sunt sub valorile limită acceptate în prezent în Europa. Sursele de poluare a aerului cu particule în suspensie includ traficul, industria și încălzirea locuințelor.

Studiul, unul dintre cele mai ample de acest fel, a inclus date de la mai mult de 300.000 de persoane și 2095 de cazuri de cancer pulmonar, având o medie de urmărire de 12,8 ani. Cercetătorii au evaluat impactul expunerii pe termen lung la oxizi de azot și pulberi în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 µm (PM2.5) și mai mic de 10 µm (PM10), asupra riscului de cancer pulmonar. Nivelul de poluare a aerului a fost estimat la adresele de domiciliu ale persoanelor incluse și, de asemenea, au fost controlați și factori ca fumatul, dieta și ocupația.

S-a constatat o asociere clară între poluarea aerului și cancerul pulmonar, riscul fiind, totuși, mult mai mic decât cel asociat cu fumatul. Pentru fiecare creștere de 5 µg/m3 a nivelului de poluare cu PM2.5, riscul de cancer pulmonar a crescut cu 18%, iar pentru fiecare creștere de 10 µg/m3 a PM10, riscul a crescut cu 22%. Rata de risc a fost chiar mai crescută pentru adenocarcinoamele pulmonare, în cazul cărora o creștere de 5 µg/m3 a PM2.5 a determinat un raport de risc de 1.51, respectiv un raport de risc de 1.55, pentru creșterea cu 10 µg/m3 a PM10. În comparație, riscul relativ de a dezvolta cancer pulmonar al unui fumător este de 23,3 pentru bărbați și de 12,7 pentru femei, comparativ cu nefumătorii.

Pe de altă parte, nu s-a descoperit nicio asociere între concentrația oxizilor de azot și cancerul pulmonar.

Sursa: Medscape

http://www.medscape.com/viewarticle/807579