Medicamentele care inhibă secreția gastrică acidă scad declinul funcției pulmonare din fibroza pulmonară idiopatică


Pacienții cu fibroză pulmonară idiopatică care iau medicamente antisecretoare gastrice par să înregistreze o rată redusă de progresie bolii, sugerează o analiză a datelor din studiile clinice. Au preluate date de la 242 de pacienți din trei studii clinice, dintre care mai mult de jumătate primeau un inhibitor de pompă de protoni sau un inhibitor al receptorilor histaminici 2. După o medie de 30 de săptămâni, capacitatea vitală forțată a scăzut cu 0,05 l în grupul care primea un inhibitor al secreției acide gastrice, comparativ cu 0,14 l în cazul pacienților care nu primeau acest tip de tratament (p =0,01).

Pornind de la faptul refluxul gastro-esofagian este frecvent în rândul pacienților cu fibroză pulmonară idiopatică (IPF) și poate fi un factor de risc pentru dezvoltarea bolii, cerectătorii de la Universitatea din Washington, Seattle, au investigat posibilitatea ca medicamentele ce inhibă secreția gastrică să dea rezultate favorabile asupra evoluției funcției pulmonare, în cazul acestor pacienți. În acest scop, au fost analizate date de la 242 de pacienți care fuseseră repartizați aleatoriu în grupul placebo în trei studii care implicau un tratament activ cu sildenafil, warfarină și alți agenți. La înscrierea în studiu, 124 dintre aceștia (51%) primeau un inhibitor de pompă de protoni sau un inhibitor al receptorilor histaminici 2.

După o medie de 30 de săptămâni, capacitatea vitală forțată a scăzut cu 0,05 l în grupul care primea un inhibitor al secreției acide gastrice, comparativ cu 0,14 l în cazul pacienților care nu primeau acest tip de tratament (p = 0,01). După ajustarea pentru factorii de confuzie, diferența dintre cele două grupuri a rămas aproape la fel de pronunțată (0,07 l, p =0,05). Cercetătorii concluzionează că toți pacienții cu IPF ar putea beneficia de pe urma tratamentului profilactic antisecretor gastric.

Sursa: Lancet Respiratory Medicine

http://bit.ly/13vUE4A și http://bit.ly/13vUE4A