Trei biomarkeri prezic riscul de exacerbare a BPOC


Pacienții cu boală pulmonară obstructivă cronică care au niveluri crescute a trei biomarkeri (proteina C reactivă, fibrinogenul și leucocitele) par a avea un risc mai mare de exacerbare. Riscul de a avea exacerbări frecvente al persoanelor care prezentau niveluri crescute simultan ale biomarkerilor a fost de aproximativ 4 ori mai mare în primul an de urmărire și de 3 ori mai mare pe parcursul perioadei maxime de urmărire, în comparație cu persoanele care nu aveau niciun biomarker crescut.

Exacerbările bolii pulmonare cronice obstructive accelerează deteriorarea țesutului pulmonar, determină spitalizări repetate și duc la creșterea mortalității. Majoritatea acestor episoade sunt determinate de infecții respiratorii, context în care se constată creșterea markerilor inflamației. Cercetătorii din Danemarca au căutat să stabilească dacă nivelurile crescute ale proteinei C reactive, fibrinogenului și leucocitelor în afara episoadelor acute sunt corelate cu un risc crescut de exacerbări ale bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC). În acest scop, au inclus într-un studiu 61.650 de pacienți care s-au prezentat pentru măsurători de spirometrie, ca parte a Copenhagen City Heart Study sau Copenhagen General Population Study. 6.574 dintre participanți au fost diagnosticați cu BPOC și au fost supuși unor investigații suplimentare.

Principala constatare a acestui studiu a fost că nivelurile crescute simultan ale proteinei C reactive, fibrinogenului și leucocitelor, la persoanele cu BPOC stabil, au fost asociate cu un risc crescut de exacerbări frecvente. Riscul de a avea exacerbări frecvente al persoanelor care prezentau niveluri crescute simultan ale celor trei biomarkeri inflamatori a fost de aproximativ 4 ori mai mare în primul an de urmărire și de 3 ori mai mare pe parcursul perioadei maxime de urmărire, în comparație cu persoanele care nu aveau niciun biomarker crescut.

Sursa: The Journal of the American Medical Association

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1696097