Astmul în copilărie crește riscul de apnee în somn la maturitate


Astmul s-a dovedit un factor de risc independent pentru apariția apneei obstructive în somn, într-un studiu care a urmărit aproape 800 de persoane timp de 8 ani. Cercetătorii au descoperit că astmul cu debut în copilărie a dublat riscul de apnee obstructivă în somn, în timp ce astmul debutat la maturitate a crescut riscul cu 50%. Pentru fiecare creștere cu 5 ani a duratei astmului, probabilitatea de apnee obstructivă în somn a crescut cu 12%.

În ceea ce privește gradul de severitate a apneei obstructive în somn, nu s-a înregistrat nicio diferență semnificativă între subiecții cu și fără simptome de astm, și nici în funcție de vârsta la debutul astmului bronșic.

Legătura dintre astm și apariția sindromului de apnee obstructivă în somn a fost investigată într-un studiu populațional care a vizat subiecții din Wisconsin Sleep Cohort. Au fost incluși în studiu 115 pacienți care prezentau astm la momentul inițial și 659 fără astm, cu vârsta medie de aproximativ 49 de ani și care nu prezentau apnee obstructivă în somn.

La 8 ani de la evaluarea inițială s-a verificat prezența sindromului de apnee obstructivă în somn prin polisomnografie, constatându-se că mai mulți subiecți care aveau astm bronșic la momentul inițial au dezvoltat apnee obstructivă în somn, decât cei fără astm (41% versus 29%, p <0,001). După ajustarea covariabilor (sex, vârstă, indice de masă corporală, fumat etc), cercetătorii au descoperit că astmul cu debut în copilărie a dublat riscul de apnee obstructivă în somn (OR, 2,16, p <0,05), în timp ce astmul debutat la maturitate a crescut riscul cu mai mult de jumătate (OR, 1,57, p <0,05). Pentru fiecare creștere cu 5 ani a duratei astmului, probabilitatea de apnee obstructivă în somn a crescut cu 12%.

Nu s-a înregistrat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește gradul de severitate al apneei obstructive în somn între subiecții cu și fără simptome de astm, și nici între subiecții stratificați în funcție de vârsta la debutul astmului bronșic.

Autorii studiului recomandă ca persoanele cu astm să fie monitorizate periodic, de la vârste tinere pentru apariția somnului fragmentat, sforăitului și altor simptome care ar putea trăda apariția apneei obstructive în somn.

Sursa: Childhood Asthma Raises Risk for Adult Sleep Apnea. Medscape

http://www.medscape.com/viewarticle/805460