Amplificarea genică îmbunătățește diagnosticul tuberculozei


Amplificarea directă a acidului nucleic al Mycobacterium tuberculosis crește precizia și promptitudinea diagnosticului și previne tratamentul inutil, potrivit unei analize retrospective de cohortă. S-a constatat că amplificarea directă are o sensibilitate superioară și, de asemenea, o valoare mai mare predictivă pozitivă și negativă decât metoda frotiului. În aproape toate subpopulațiile, metoda s-a dovedit și mai specifică.

Amplificarea directă (AD) a acidului nucleic al Mycobacterium tuberculosis este o metodă mai precisă și mai rapidă de diagnosticare a infecției tuberculoase, decât metodele standard, cum sunt frotiul și cultura bacililor acid-alcoolo-rezistenți. Deși frotiul este ieftin și simplu de efectuat, are sensibilitate slabă, mai ales la pacienții infectați cu HIV. Pe de altă parte, cultura standard necesită două până la opt săptămâni pentru obținerea rezultatelor, față de AD a acidului nucleic ce poate da rezultate în termen de 24-48 de ore.

Această nouă metodă diagnostică a fost evaluată prin analiza a 2140 de pacienți suspectați de tuberculoză pulmonară, dintre care 40% aveau cel puțin un frotiu-pozitiv, și 60% aveau toate frotiurile negative, în timp ce 37% dintre culturi au fost fuseseră pozitive. La 59% dintre pacienții spitalizați s-a realizat AD a acidului nucleic al Mycobacterium tuberculosis, comparativ cu 25% dintre cei care nu erau spitalizați. Intervalul mediu de timp de la colectarea probelor, la raportarea rezultatelor acestei investigații a fost de 2,6 zile pentru probele din spital și 4,0 zile pentru pacienții monitorizați ambulator. S-a constatat că AD a acidului nucleic al Mycobacterium tuberculosis are o sensibilitate superioară și, de asemenea, o valoare mai mare predictivă pozitivă și negativă decât metoda frotiului. În aproape toate subpopulațiile, metoda s-a dovedit și mai specifică.

Durata medie de tratament în ambulatoriu a fost redusă cu 53 zile pentru pacienții AD-negativi cu frotiu-pozitiv/cultură-negativă și cu 42 de zile pentru pacientii frotiu-negativ/cultură-negativă, comparativ cu pacienții fără AD, în situație similară. În analiza multivariabilă, rezultatele pozitive ale AD a acidului nucleic al Mycobacterium tuberculosis au scurtat semnificativ timpul de diagnosticare a tuberculozei, dar nu au scăzut semnificativ timpul până la excluderea acestei afecțiuni pentru pacienții cu culturi negative.

Autorii studiului concluzionează că AD aduce beneficii semnificative sistemului de sănătate prin îmbunățirea preciziei diagnostice, reducerea timpului până la stabilirea diagnosticului de tuberculoză la pacienții cu frotiuri pozitive, reducerea procedurilor medicale și izolării pentru pacienții cu frotiuri pozitive/AD negativă/cultură negativă, o durată mai scurtă a medicației inutile (în medie 1,5 luni).

Sursa: Clinical Infectious Diseases

http://cid.oxfordjournals.org/content/early/2013/06/23/cid.cit336