Micobacterii multirezistente transmise în rândul pacienților


Mycobacterium abscessus multidrog-rezistent se răspândește indirect printre pacienții cu fibroză chistică, potrivit unui studiu retrospectiv de cohortă. Secvențierea întregului genom al microorganismelor prelevate de la 31 de pacienți cu infecții a arătat, la 11 pacienți, prezența de tulpini genetic identice sau aproape identice ale M. abscessus, subspecia massiliense. Transmiterea a avut loc, probabil, în mod indirect, de exemplu prin intermediul hainelor și lenjeriei de pat contaminate, sau procedurilor generatoare de aerosoli, cum ar fi testarea funcției pulmonare.

În intervalul 2007-2011, 31 de pacienți cu fibroză chistică, aflați în urmărire la Cambridge Centre for Lung Infection, PapworthHospital, au prezentat infecții cu M. abscessus. Testarea sensibilității antimicrobiene de la 168 de tulpini consecutive a demonstrat multirezistența. Secvențierea întregului genom a arătat, la 11 pacienți, prezența de tulpini genetic identice sau aproape identice ale M. abscessus, subspecia massiliense, diferite prin mai puțin de 10 perechi de baze.

Testele au exclus sursele potențiale evidente de infecție, inclusiv bronhoscoapele și apa de la robinet. Însă, analiza socială a arătat că pacienții au avut numeroase ocazii de transmitere încrucișată în interiorul spitalului, deși mecanismul exact de infectare rămâne a fi stabilit. Din cauza politicii stricte de control a infecțiilor, transmiterea a avut loc, probabil, în mod indirect, de exemplu prin intermediul hainelor și lenjeriei de pat contaminate, sau procedurilor generatoare de aerosoli, cum ar fi testarea funcției pulmonare.

În grupul de M abscessus subspecia massiliense, o dovadă suplimentare pentru infecția încrucișată a reprezentat-o transmiterea de mutații dobândite în timpul infecției unui individ la alți pacienți. În plus, mai mulți pacienți fără antecedente de utilizare pe termen lung a amikacinei și claritromicinei au prezentat tulpini bacteriene rezistente la aceste antibiotice.

Sursa: Lancet

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2960632-7