ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI OVARIAN, MARCATĂ PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ROMÂNIA


Aproximativ 1000 de românce mor anual din cauza acestei boli.

Pe 8 mai 2013, Federația Asociațiilor Bolavilor de Cancer din România (FABC) se alătură asocia­­țiilor de pacienți din întreaga lume, marcând, pentru prima dată în țara noastră, Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian.

Chiar dacă nu se numără printre cele mai frecvente forme de cancer, neoplazia ovariană este una dintre cele mai agresive maladii din sfera ginecologică, înregistrând cele mai mici șanse de supraviețuire.

« Am simțit nevoia să ne manifestăm solidaritatea cu femeile care sunt afectate de această boală mutilantă atât fizic, cât și psihic. Primii pași pe care noi, ca asociație de pacienți, putem să-i facem, sunt orientați în direcția informării corecte, pentru a încerca să creștem frecvența cu care femeile de peste 30 de ani merg la control ginecologic», a declarat dl. Cezar Irimia, președinte FABC.

În fiecare an, în întreaga lume sunt diagnosticate aproximativ 224.747 cazuri noi de cancer ovarian - incidența fiind de 6,3 la 100.000 de locuitori - și sunt înregistrate 140.163 decese datorate cancerului ovarian – 3,8 decese la 100.000 de locuitori.

În România, cancerul ovarian reprezintă cea de-a 5-a formă de cancer ca frecvență, la femei, cu o incidență care este cu 50%  mai mare decât media mondială - 9,4 cazuri la 100,000 de locuitori. În fiecare an, în țara noastră se raportează 1.686 cazuri noi de cancer ovarian, în timp ce 981 de românce mor anual din cauza cancerului ovarian.

Tipuri de cancer ovarian și simptome

Cancerul ovarian este o boală care de cele mai multe ori nu prezintă simptome specifice în fază incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă.

Există 3 tipuri de cancer ovarian. Cea mai frecventă formă o reprezintă carcinomul epitelial, care se dezvoltă din celulele de la suprafața ovarului (din epiteliu). Al doilea tip de cancer ovarian ca frecvență este reprezentat de tumorile cu celule germinale care se dezvoltă din celulele ovariene care produc ovulele. Al treilea tip de cancer ovarian, tumorile stromale, este rar și se dezvoltă din țesutul de susținere al ovarului.

Ca multe alte tipuri de cancer însă, cancerul ovarian poate avea evoluție bună dacă este depistat în stadiile sale timpurii.

« Atunci când cancerul ovarian este descoperit în fază incipientă, când încă este localizat doar în ovar, supraviețuirea la 5 ani se situează în zona prognosticului optimist. Este un motiv în plus ca femeile ce manifestă simptome sugestive pentru cancerul ovarian să se adreseze cât mai repede medicului, pentru a obține un diagnostic corect» a declarat dna. dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic București.

Din păcate, multe cazuri de cancer ovarian sunt diagnosticate în stadiu avansat. Aceasta se datorează faptului că simptomele sunt greu de identificat sau nu apar decât atunci când boala a avansat.

Cele mai frecvente semne și simptome ale cancerului ovarian sunt:

  • Dureri abdominale sau pelvine
  • Modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație)
  • Modificări urinare
  • Sângerări vaginale neobișnuite
  • Dureri în timpul contactului sexual
  • Pierdere în greutate
  • Oboseală, astenie
  • Distensie abdominală