Bolile cronice de rinichi în România – problemă de sănătate publică

Prevalența ridicată și subdiagnosticarea afecțiunilor cronice de rinichi în România ar trebui să ridice un maresemn de întrebare legat de importanţa pe care o dăm prevenției și diagnosticării precoce a acestor boli. Gravitatea este cu atât mai mare, în condiţiile în care bolile cronice de rinichi nu vin singure, ci sunt interconectate cu afecțiuni, precum diabetul zaharat şi bolile cardiovasculare, devenind astfel o ameninţare reală pentru sănătatea publică.

Pentru a aduce în atenția specialiștilor români cele mai noi informații legate de prevenția, diagnosticarea precoce și tratamentul afecțiunilor renale, în perioada 18-20 aprilie 2013 are loc, la București, al IX-lea Congres Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant Renal şi Acces Vascular, cu participare internaţională. 

În cadrul conferinței de presă prilejuită de acest congres, prof. univ. dr. Raymond Vanholder, preşedintele Asociaţiei Renale Europene şi Asociaţiei Europene de Dializă şi Transplant (ERA-EDTA), şi prof. univ. dr. Mihai Voiculescu, șef Clinica de Nefrologie și Medicină Internă, Institutul Clinic Fundeni, analizează situaţia românilor cu boli cronice de rinichi şi soluţiile pentru îmbunătăţirea vieţii pacienţilor cu aceste afecţiuni.