Impactul corticosteroizilor asupra mortalității pacienților cu tuberculoză


Administrarea corticosteroizilor poate reduce mortalitatea pacienților cu tuberculoză cu 17%, indiferent de localizarea infecției, susțin cercetătorii de la University of London, Marea Britanie. Aceștia au efectuat o metaanaliză care a inclus 41 de studii, implicând 3560 de pacienți tratați cu corticoterapie și 2982 de pacienți de control. S-a constatat că, pentru fiecare organ afectat de tuberculoză, mortalitatea s-a menținut mai scăzutăîn rândul pacienților care au primit corticosteroizi, fără să se înregistreze diferențe semnificative nici între rezultatele studiilor, nici între localizările bolii în diferitele organe.

Este corticoterapia eficientă în toate formele de tuberculoză sau are o eficiență limitată la anumite localizări ale bolii, ca de exemplu meningita tuberculoasă? Aceasta este întrebarea la care au încercat să răspundă cercetătorii de la University of London, Marea Britanie, printr-o metaanaliză a studiilor care au inclus pacienți diagnosticați cu orice formă de tuberculoză, publicate în intervalul 1955 - 2012. Au fost luate în calcul 41 de studii, implicând 3560 de pacienți tratați și 2982 de pacienți de control.

S-a constatat că, pentru fiecare organ afectat de tuberculoză, mortalitatea s-a menținut mai scăzută în rândul pacienților care au primit corticosteroizi, reducerea globală a mortalității fiind de 17% (RR 0,83, CI 95%). Nu s-a constatat nicio heterogenitate semnificativă a datelor privitoare la eficiența corticoterapiei nici între rezultatele studiilor, nici între localizările bolii în diferitele organe.

Limitările metaanalizei includ dimensiunea redusă a studiilor, metodele mai puțin stricte de raportare practicate la momentul efectuării acestora, precum și faptul că multe dintre ele datează dinaintea introducerii combinațiilor medicamentoase moderne în tratamentul tuberculozei. Totuși, constatările cercetătorilor britanici ar trebui să stimuleze reevaluarea rolului corticosteroizilor în tratamentul tuberculozei prin noi studii clinice randomizate controlate


Sursa:
Lancet Infectious Disease. 2013;13:186-188, 223-237.

http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(12)70321-3