Alegerea tratamentului influențează evoluția pacientului cu BPOC


Combinația de corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune prescrisă pacienților cu BPOC influențează semnificativ rata exacerbărilor bolii. Aceasta a fost concluzia studiului PATHOS în care au fost analizate retrospectiv date de la 5.468 de pacienți tratați cu una din două combinații în doză fixă: budesonid/formoterol, respectiv fluticazonă/salmeterol.
S-a constatat că administrarea de budesonid/ formoterol a redus rata anuală a exacerbărilor moderate-severe cu 26% față de fluticazonă/salmeterol și, de asemenea,  a redus spitalizările pentru BPOC cu 29% și numărul de zile de spitalizare din cauza exacerbărilor BPOC cu 34%.


PATHOS, un studiu amplu cu date din practica medicală curentă, a comparat eficacitatea a două combinații fixe de corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune prescrise frecvent pacienților cu BPOC. Studiul condus de Universitatea Uppsala a examinat retrospectiv dosarele medicale provenind de la 5.468 de pacienți tratați în Suedia, în intervalul 1999-2009, cu corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune, în total 19.000 de pacienți-ani. Prima analiză a datelor, publicată în Journal of Internal Medicine, compară rata exacerbărilor BPOC în funcție de tratamentul cu două combinații în doză fixă prescrise frecvent: budesonid/formoterol (Symbicort® Turbuhaler®), respectiv fluticazonă/salmeterol (Seretide™).

Pentru a permite o comparație valabilă, pacienții tratați cu budesonid/formoterol au fost echivalați, în mod individual, cu un număr egal de pacienți tratați cu fluticazonă/salmeterol. A fost folosită o metodologie statistică numită "propensity score matching" pentru a minimiza erorile și pentru a avea certitudinea că cele două grupuri sunt comparabile, ținând cont de numeroasele variabile, inclusiv vârsta, sexul, severitatea bolii și alte condiții, cum ar fi infecțiile respiratorii. Exacerbările au fost definite ca intervențiile medicale generate de agravarea BPOC: spitalizări, vizite la camera de gardă și prescriere de corticosteroizi orali sau de antibiotice.

Rezultatele studiului arată că asocierea budesonid/formoterol a redus rata anuală a exacerbărilor moderate-severe cu 26% față de fluticazonă/salmeterol (0,80 versus 1,09/ pacienți-ani; p<0,0001). O reducere semnificativă a fost evidentă pentru toate tipurile de evenimente asociate cu exacerbările (de exemplu, administrarea de antibiotice și corticosteroizi orali sau spitalizările). Utilizarea combinației budesonid/formoterol a redus spitalizările pentru BPOC cu 29% (0,15 versus 0,21/ pacienți-ani; p<0,0001), precum și zilele de spitalizare din cauza exacerbărilor BPOC cu 34% (0,63 versus 0,95/ pacienți-ani; p<0,0001), comparativ cu administrarea de fluticazonă/salmeterol.

Sursa:Journal of Internal Medicine

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12067/full