Oxigenoterapia la domiciliu: cost-eficientă în managementul bronșiolitei


Punerea în aplicare a unui protocol ce încurajează terapia cu oxigen la domiciliu permite scăderea dramatică a costurilor legate de îngrijirea bolnavilor cu bronșiolită. Clinicienii au raportat rezultatele obținute înainte și după promovarea acestuia, arătând o scădere de 22,1% a duratei medii de spitalizare. De asemenea, externările în primele 24 de ore aproape s-au dublat, fără efecte adverse și fără creșterea numărului de vizite la camera de gardă sau de reinternări pentru bronșiolită. În plus, costul total pe caz admis a scăzut cu 25,4%.

Copiii cu bronșiolită necomplicată pot fi îngrijiți în condiții de siguranță acasă, folosind terapia cu oxigen la domiciliu (home oxygen therapy - OU-HOT), susțin medicii de la Primary Children's Medical Center (PCMC) din Salt Lake City, Utah. Confruntându-se cu numărul de cazuri în creștere, spitalizările prelungite și aglomerarea secțiilor în timpul sezonului de bronșiolită, Echipa Coordonatoare pentru Bronșiolită a centrului medical a implementat un protocol de îngrijire prin care promova oxigenoterapia la domiciliu, în cazurile adecvate. Clinicienii raportează rezultatele obținute înainte și după promovarea acestui protocol, printr-un studiu retrospectiv de cohortă, în care au comparat 725 de pacienți cu bronșiolită din sezonul 2009-2010 cu 692 de pacienți din sezonul 2010-2011.

Ei au descoperit că punerea în aplicare a protocolului a fost asociată cu o scădere semnificativă, de 22,1%, a duratei medii de spitalizare (p <0,001). Protocolul ce încuraja OU-HOT a făcut ca externările în primele 24 de ore să crească de la 20,0% la 38,4% (p <0,001), fără efecte adverse și fără creșterea numărului de vizite la camera de gardă sau de reinternări pentru bronșiolită. De asemenea, costul total pe caz admis a scăzut cu 25,4% (p <0,001).

Clinicienii concluzionează că punerea în aplicare pe scară largă a acestui protocol ar permite scăderea consistentă a costurilor legate de îngrijirea bolnavilor cu bronșiolită.

Sursa: JAMA Pediatrics 2013

http://bit.ly/14RTr1W