JURĂMÂNTUL LUI HIPOCRATE

“Palade este unul dintre părinții fondatori ai biologiei celulare moderne”


Profesorul Gunther Blobel, urmașul de Premiu Nobel al lui George Emil Palade, ne-a povestit în exclusivitate câteva momente trăite alături de mentorul său.

L-am întâlnit pe George Palade pentru prima dată în decembrie 1966, când am început să lucrez, ca post-doc fellow, an laboratorul său de la Rockefeller University.

Ca om de știință, Geroge a avut mereu abilitatea de a lua ceea ce la prima vedere păreau a fi observații disctincte și să le interconecteze într-o ipotezp de lucru supusă apoi testării. Întotdeauna ne împărtășea, mie și celorlalți colegi, ideile sale, ipotezele, teoriile.

Palade este cel care a deschis câmpul biologiei celulare moderne. Folosind microscopul electronic ca instrument principal, a descoperit multiple structuri celulare, stimulând cercetare nu doar în domeniul biologiei fundamentale, co și al științei medicale, în general.

A avea un mentor care să te inspire în activitatea ta este absolut crucial. Palade mi-a spus în nenumărate rânduri că pentru a fi creativ în cercetare trebuie să ai curiozitate, pasiune și disciplină. Dacă nu poți avea aceste trăsături, pur și simplu nu poți face știință.

Palade a lucrat la Rockefeller University, unul dintre cele mai mari centre de cercetare în biologia moleculară. De exemplu, special pentru membrii laboratorului său, organiza multe seminarii la care invita speakeri din afară pentru a ne împărtăși din experiența lor și pentru a ne inspira în direcțiile viitoare ale muncii noastre.

Palade este unul dintre părinții fondatori ai biologiei celulare moderne, care stă la baza tuturor științelor medicale. Atunci când a primit Premiul Nobel, am simțit că era după o așteptare foarte lungă, care în mod fericit până al urmă a fost împlinită.

Varianta integrală in ediția tiparită.