ONCOLOGIE

Presiunile economice din oncologie


Simpozion special Sandoz, care l-a avut ca invitat principal pe dr. Paul Cornes, de la Bristol Haematology & Oncology Centre, Marea Britanie

Dr. Paul Cornes este specialist oncolog și expert în economie sanitară, fiind cunoscut comunității medicale din România după ce anul trecut a luat parte la Conferința Societății Naționale de Oncologie Medicală, unde a discutat pentru prima dată despre costurile în creștere din domeniul oncologiei. Simultan, dr. Paul Cornes a asigurat background-ul științific pentru o ediție specială a revistei Hipocrate dedicată domeniului medicamentelor biosimilare, al căror rol în oncologie este din ce în ce mai pronunțat.

Vom detalia în edițiile viitoare câteva dintre punctele esențiale pe care le-au atins intervențiile dr. Paul Cornes, de la ghidul pentru folosirea adecvată a transfuziilor de sânge la modalitățile concrete în care medicii pot acționa cu responsabilitate pentru cheltuirea bugetului alocat.

Exista câteva vești bune și câteva vești proaste referitoare la cancer, după cum a spus specialistul britanic. Investiția în inovația terapeutică a dus la apariția unui număr impresionant de terapii țintite biologice în cancer, estimându-se că în anul 2012 pentru prima dată terapia biologică va depăși ca număr tratamentele citotoxice. La nivelul anului 2010, erau 900 de medicamente în dezvoltare pentru diverse forme de cancer.

Pe de altă parte, fenomenul de îmbătrânire a populației, cu creșterea speranței de viață, va duce în următorii ani la o creștere a numărului de cancere și a cheltuielilor din acest sector. În 2020, sunt așteptate 15 milioane de noi cazuri de cancer și 10 milioane de noi decese. Potrivit OMS, cancerul a devenit principala cauză de deces la nivel mondial, din anul 2010.

Veștile proaste continuă: ritmul de dezvoltare a noilor terapii este destul de lent - doar 0,1% dintre compușii testați în fazele preclinice ajung să fie evaluați în studii clinice, iar dintre aceștia din urmă doar 10-20% sunt în final aprobați.

Cheltuielile cu managementul cancerului au explodat și ele cu fiecare an: în Europa, bugetele s-au dublat la fiecare 4 ani. În același timp, costurile cu medicamentele oncologice au crescut de 5 ori mai repede decât costurile celorlalte clase de medicamente.

În aceste condiții, o abordare cost-eficientă în domeniul oncologiei este de domeiul evidenței. Dr. Paul Cornes a discutat despre importanța includerii dovezilor de cost-eficiență, alături de cele clinice, atunci când se decide compensarea sau prescrierea unui anumit tratament, despre eliminarea tratamentelor și a investigațiilor inuitle, despre nevoia ca testele să nu fie duplicate, despre modul în care ghidurile de practică duc în final inclusiv la salvarea unor părți importante din bugete, dar și despre rolul noilor tehnologii în reducerea costurilor din sistemele sanitare.

Dr. Paul Cornes a adus dovezi despre beneficiile substituției cu biosimilare în oncologie. Un singur exemplu: introducerea biosimilarului de epoetină în Germania a determinat economii de 60 de milioane de euro, în primul an. Estimarea arată că până în anul 2020, biosimilarele vor determina o economie de 8 miliarde de euro.

Varianta integrală in ediția tiparită.