PEDIATRIE

Să protejăm împreună copilăria!


Ca reacție la creșterea incidenței bolilor infecțioase pediatrice, în ultimii ani, ca și la mortalitatea infantilă ridicată, Societatea Română de Pediatrie, împreună cu GlaxoSmithKline, lansează campania națională «Să protejăm împreună copilăria». Aceasta are ca scop informarea și, de ce nu, chiar educarea celor implicați în îngrijirea copiilor, părinţi, medici de familie, medici pediatri, asistente medicale și moaşe, astfel încât să se prevină îmbolnăvirile. Câteva dintre mijloacele care vor fi folosite, în acest sens, sunt: elaborarea unui ghid de vaccinare, lansarea unei platforme online pentru părinți și organizarea de cursuri pentru asistente medicale și moașe.

România se clasează pe primul loc în rândul țărilor din Uniunea Europeană, în ceea ce privește mortalitatea infantilă în primii 5 ani de viață. Potrivit celor mai recente date Eurostat, în țara noastră se înregistrează 9,8 decese la 1000 de nou născuți, valoare aproape dublă față de media europeană. Aceste decese sunt consecința anomaliilor congenitale, dar și a unor cauze care pot fi prevenite sau tratate, cum sunt afecţiunile aparatului respirator (48%), bolile infecţioase şi parazitare (30%) şi accidentele (10%).

Potrivit Prof. dr. Marin Burlea, în anul 2011 s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri de rujeolă raportate, respectiv 4.239, comparativ cu anul 2010, când s-au înregistrat 193 de cazuri. În ceea ce priveşte varicela, în anul 2011 au fost raportate, la nivel naţional, 52.342 cazuri, faţă de 36.245 în anul 2010. Şi numărul de copii bolnavi de rubeolă a crescut, de la 350 în anul 2010, la 3.494 în cursul anului 2011. Tot în anul 2011 au fost înregistrate 37.595 de cazuri de boală diareică acută spitalizate. Gastroenterita determinată de rotavirus este o afecţiune foarte frecventă, care afectează în special la copii mici, estimându-se că 95% dintre copii se vor contamina înainte de a împlini vârsta de cinci ani. În România, doar 3% dintre copii sunt vaccinați antipneumococic, mai puţin de 3% sunt protejaţi împotriva varicelei, şi numai 2% sunt vaccinaţi antirotavirus.

Pe fondul acestor realități, îmbunătățirea alimentației, prevenirea și tratamentul bolilor copilăriei, imunizarea sunt factori care pot determina scăderea ratei mortalității infantile. Acleași elemente au condus, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la scăderea numărului copiilor care mor anual, la nivel mondial, sub 10 milioane, pentru prima dată în istorie.



Recomandări de vaccinare

În prezent, există peste 27 de afecțiuni care pot fi prevenite prin vaccinare, care apar la sugari, copii, adolescenţi sau adulţi, dar vaccinurile sunt, de multe ori, ignorate, sau efectuate incorect. Societatea Română de Pediatrie lansează primul ghid practic de profilaxie a bolilor infecţioase pediatrice din România, adresat cadrelor medicale, un document ce abordează bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandările de vaccinare. Ghidul oferă o sinteză a celor mai noi date cu privire la tuberculoză, difterie, tetanus, tuse convulsivă, poliomielită, infecţie cu Haemophilus influenza, hepatită virală B, vaccinuri combinate, infecţie cu rotavirus, infecţie cu Streptococcus Pneumoniae, parotidită epidemica, rubeolă, varicelă, infecţie cu meningococ, hepatită virală A și gripă. Sunt explicate raportul beneficiu/risc al vaccinurilor, precauţiile şi contraindicaţiile, schemele recomandate de administrare, identificarea şi interpretarea evenimentelor adverse, normele de păstrare a vaccinurilor, necesitatea acoperirii vaccinale extinse pentru prevenirea şi ținerea sub control a bolilor transmisibile.

Recomandările de vaccinare vor fi disponibile, în mod gratuit, în toate cabinetele medicilor de familie care au copii pe liste, în cabinetele medicilor pediatri, precum și pentru toate cadrele medicale implicate în ingrijirea copilului, inclusiv în mediul rural. În plus, un pdf al documentului va fi postat pe site-ul Societății Române de Pediatrie, www.srped.ro.

„Ne dorim ca acest prim ghid practic de profilaxie să îi ajute pe medici în efortul lor de zi cu zi de a le oferi părinților cele mai bune soluții de profilaxie și îngrijire pentru copii”, declara, cu acest prilej, Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa", Iași. „Protecția copiilor este, în mare măsură, și responsabilitatea și efortul de echipă al părinților, medicului pediatru și medicului de familie, al asistentelor medicale și moașelor, care trebuie să împărtășească aceeași viziune asupra a ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos pentru copil. Obiectivul acestui ghid este de a oferi acest numitor comun specialiștilor implicați în creșterea copilului, astfel încât părinții să beneficieze de sprijin medical optim”.



Părinții, învățați cum să-și crească, în mod sănătos, copiii

În cadrul campaniei inițiate de Societatea Română de Pediatrie, părinții vor fi informați cu privire la nutriția/alimentația sănătoasă, siguranța copilului și imunizare, acestea fiind considerate piloni esențiali în îngrijirea şi protecţia copilului. Sub sloganul „Știu că mă iubești. Află cum poți să mă îngrijești și mai bine”, campania va aborda, aspectele esențiale ale îngrijirii nou-născutului și sugarului, primul an de viață fiind considerat o perioadă critică pentru dezvoltarea copilului.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, părinții vor avea acces permanent la informații legate de nutriție, siguranță și imunizare direct pe platforma online a campaniei: www.protejamcopilaria.ro. Website-ul își propune să fie un instrument util pentru părinți, încă din perioada sarcinii, cu informații și mai ales cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. Pentru a veni cât mai mult în ajutorul părinților, website-ul conține și rubrica ”Întreabă”, în cadrul căreia răspunsurile vor fi date numai de specialişti.

Varianta integrală in ediția tiparită.