CARDIOLOGIE

Rolul Omacor în patologia cardiacă


Prof. Dr. Heinz Rupp discută despre importanța pe care o are tratamentul cu Omacor pentru pacienții cu boli cardiace

Acizii graşi înalt nesaturaţi (HUFA) omega-3 au generat un mare interes în ultimii câţiva ani. În particular, în 2011 a devenit disponibil un număr de studii clinice controlate care au consolidat rezultatele studiului GISSI asupra insuficienţei cardiace, care a indicat o mortalitate şi o morbiditate reduse la pacienţii cu insuficienţă cardiacă, atunci când acizii graşi nesaturaţi omega-3 sunt adăugaţi în plus faţă de terapia standard.

Pacienţii cu boală cardiovasculară au necesităţi diferite faţă de persoanele sănătoase. În condiţii de sănătate, o bună sursă de HUFA o constituie mesele de peşte (recomandate de două ori pe săptămână) sau alimentele bogate în acid alfa-linolenic, precursorul HUFA omega-3, cum ar fi uleiul de in (60% acid alfa-linolenic).

Dacă discutăm despre un pacient cu boală cardiacă, studiile arată că două fracţii ale HUFA omega-3 sunt foarte importante: EPA (acidul eicosapentaenoic) şi DHA (acidul docosahexaenoic). Practic, aceşti pacienţi au nevoie de cantităţi mari de EPA şi de DHA. De asemenea, important este şi raportul acestor acizi graşi. Din acest motiv o dietă bazată pe peşte sau pe alimente bogate în acid alfa-linolenic nu este suficientă. Aceştia vor trebui să consume carne de peşte de 3 – 4 ori pe zi. În plus, capsulele obişnuite de ulei de peşte pot conţine compuşi cu potenţial pro-oxidativ sau pro-inflamator, care vor reduce efectul HUFA omega-3 sau pot avea efecte toxice după o perioadă lungă de administrare. Totodată nu trebuie să uităm de poluare şi de numărul mare de componente toxice, cum ar fi mercurul din peşte şi „poluanţii organici persistenţi” (POP, cum ar fi PCB, digoxinele policlorurate şi furanii, precum şi compuşii ignifugi polibromuraţi), aflaţi în cantităţi mari în unele uleiuri de peşte. Astfel, aceşti pacienţi au nevoie de un produs dozat şi purificat cu atenţie. De asemenea, acest produs trebuie să fie un medicament aprobat, cum este cazul Omacor, care este realizat în conformitate cu reglementările FDA („Food and Drug Administration”, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA), ceea ce înseamnă că producătorul trebuie să demonstreze că produsul este sigur.

Varianta integrală in ediția tiparită.