ONCOLOGIE

Cost-eficiență: noi dovezi despre biosimilarul de epoetină alfa


Tratamentul anemiei post-chimioterapie cu biosimilarul de epoetină alfa este cost-eficient, comparativ cu tratamentul cu produsul original epoetină alfa, cu epoetină beta și cu darbepoetină, indiferent de scenariul folosit pentru administarea dozelor (fixe sau variabile)

The European Cancer Anaemia Survey a demonstrat o incidență și o prevaleță ridicate ale anemiei la pacienții europeni care suferă de cancer. La 39% dintre cei aproximativ 15.000 de pacienți cu cancer care au intrat în acest studiu s-a detectat un nivel al Hb mai mic de 12 g/dl. Procentul este și mai mare, 54%, la pacienții care au urmat chimioterapie. Opțiunile de tratament pentru anemie includ transfuziile de sânge, suplimentarea cu fier (pentru pacienții cu deficiențp absolută sau funcțională de fier) și administrarea de medicamente care stimulează eritropoieza (erythropoiesis-stimulating agents - ESAs). Transfuziile de sânge sunt recomandate numai la pacienții care prezintă un nivel al Hb sub 9 g/dl, tranfuziile fiind însoțite de o serie de îngrijorări cunoscute. Utilizarea ESAs duce la o corecție susținută a anemiei comparativ cu transfuzia de sânge, fiind mai ușor tolerată de pacient.

În acest moment, în Europa sunt aprobate mai multe ESAs, iar studiul “Comparative cost efficiency across the European G5 countries of originators and a biosimilar erythropoiesis-stimulating agent to manage chemotherapy-induced anemia in patients with cancer” (Matti Aapro, Paul Cornes, Diana Sun and Ivo Abraham) și-a propus evaluarea acestor tratamente din punctul de vedere al cost-eficienței.

Obiectivul studiului a fost evaluarea și compararea cost-eficienței agenților de stimulare a eritropoiezei (erythropoiesis-stimulating agents, ESAs) - epoetina α (produsul original, Eprex®, și biosimilarul, Binocrit®; administare odată pe săptămână), epoetina β (NeoRecormon®; administrare odată pe săptămână), și darbepoetina α (Aranesp®; odată pe săptămână sau odată la 3 săptămâni) - administrați, în diverse regimuri terapeutice, pentru managementul anemiei induse de chimioterapie.

Costul direct al tratamentului cu ESAs a fost calculat pentru un pacient cu cancer care a urmat chimioterapie (6 cicluri la interval de câte 3 săptămâni), cu tratament cu ESAs inițiat în săptămâna a patra și continuat pentru 15 săptămâni. 5 scenarii au fost dezvoltate, bazându-se pe dozele fixe sau variabile de medicament: administrarea continuă a dozei standard pentru 15 săptămâni; creșterea susținută a dozei (de 1,5 sau de 2 ori față de doza standard) în săptămâna a 7-a, și continuată apoi pentru 12 săptămâni; creșterea discontinuă a dozei (de 1,5 sau 2 ori față de doza standard) în săptămâna a 7-a, pentru o perioadă de 3 săptămâni, urmată de o perioadă de 9 săptămâni de administare a dozei standard.

Varianta integrală in ediția tiparită.