ONCOLOGIE

Estimare ESMO: 1,3 milioane de decese atribuibile cancerului în 2012 în UE


717.398 bărbați și 565.703 femei vor deceda ca urma a unei afecțiuni oncologice pe parcursul anului 2012, conform unei estimări publicate în Annals of Oncology

Un grup de cerectători din Italia și Elveția a estimat că rata globală de deces prin cancer va fi de 139 la 100.000 de bărbați și de 85 la 100.000 de femei, în anul 2012. Comparativ cu decesele confirmate prin cancer în anul 2007, an în care sunt disponibile ratele de mortalitate prin cancer în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, putem vorbi despre o scădere cu 10% la bărbați și, respectiv, 7% la femei.

Studiul a considerat ratele de deces prin cancer din toatele statele Uniunii Europene (27 la număr, după admiterea României și a Bulgariei, la 1 ianuarie 2007), dar s-a focusat specific și asupra a 6 țări - Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania și Marea Britanie - asupra tuturor formelor de cancer, dar și individual, asupra neoplasmului de stomac, intestin, pancreas, plămân, prostată, sân, uter și col uterin, și asupra leucemiilor.

Una dintre descoperirile majore ale studiului a fost aceea că se așteaptă o reducere substanțială a cazurilor de deces asociate cu cancerul la sân, nu doar la femeile în vârstă și la cele de vârstă mijlocie, dar și la femeile tinere. Cercetătorii anticipează o scădere cu 9% a deceselor cauzate de cancerul la sân, corespunzător unei rate de 14,9 la 100.000 de femei. În grupa de vârstă a femeilor tinere, cu vârsta între 20 și 49 de ani, scăderea ratelor de deces prin cancer la sân este chiar mai mare, cu aproximativ 13%, corespunzător unei rate a mortalității de 6,3 la 100.000 de femei.

Unul dintre cercetătorii principali ai studiului, profesorul Carlo La Vecchia, șeful Departamentului de epidemiologie de la Institutul “Mario Negri” și profesor la Facultatea de  Medicină din cadrul Universității din Milano, a declarat: “Această scădere importantă a numărului de decese prin cancer la sân, la toate grupele de vârstă, sunt consecința progreselor făcute în domeniul tratamentului și managementului bolii, mai degrabă decât screening-ul mamografic, care este în mod uzual folosit la grupa de vârstă 50-70 de ani, în majoritatea statelor europene. În general, mulți factori de risc importanți pentru cancerul la sân, incluzând aici factorii menstruali și de reproducere, activitatea fizică și obezitatea, nu s-au schimbat în mod substanțial, astfel ca incidența bolii nu a scăzut, ci doar decesele prin cancer la sân se află în declin”

Varianta integrala in editia tiparita.