ONCOLOGIE

Dezbatere: îşi poate permite societatea tratamentele inovatoare pentru cancer?


Organizaţia mondială a sănătăţii poziţionează cancerul într-un loc de vârf al cauzelor de deces din întreaga lume, acesta fiind responsabil pentru 7,6 milioane de decese în 2008 şi având o creştere estimată până la 13,1 milioane până în 2030

În acest context, în martie al acestui an, Bayer a provocat la Bruxelles mas-media europeană la un dialog cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice, ai clinicii medicale oncologice şi ai asociaţiilor de pacienţi, în încercarea de a identifica modurile în care societatea, prin toate părţile sale implicate – de la factorii de decizie şi până la pacienţi – poate ajunge să beneficieze în mod eficient de noile tratamente inovatoare care dovedesc deja în plan medical că vor constitui un element cheie în terapiile anticanceroase viitoare.



„Din punct de vedere istoric, majoritatea tratamentelor pentru cancer au fost compensate în procent de până la 100% în toate sistemele de sănătate. Motivul acestui fapt este în principal faptul că orice cancer este o boală gravă, dar şi că tratamentele, incluzând aici şi chirurgia şi spitalizările, sunt adesea prea scumpe în raport cu veniturile pacienţilor. În plus, gravitatea bolii face imposibilă pentru pacient continuarea slujbei şi câştigarea de bani, astfel încât rambursarea rămâne cheia accesului pacienţilor la tratament şi recuperare”, şi-a început discursul dl. Bengt Jönsson, PhD, Prof. de Economie Sanitară la Şcoala de Studii Economice din Stockholm.

„În timpul ultimei decade am fost martori la introducerea unui număr de medicamente noi, dar scumpe, pentru tratamentul diferitelor forme de cancer – a ceea ce numim terapii ţintite. Iar uneori, un tratament este introdus împreună cu un test cu scopul de a determina dacă pacientul poate beneficia de medicament sau nu, iar aceasta o numim tehnologie co-dependentă. În paralel am văzut că cei care plătesc pentru asistenţa de sănătate au câştigat o influenţă din ce în ce mai mare asupra accesului pacienţilor la noile tehnologii medicale, în particular dar nu în mod exclusiv produse farmaceutice”, a continuat acesta.

Evaluările formale ale valorii unei noi terapii în raport cu preţul său au fost introduse cu scopul de informare a deciziilor privitoare la rambursare. Aceste evaluări, bazate pe metodele denumite HTA (Health Technology Assessment – Evaluare a tehnologiilor din sănătate) conduc la restricţionarea sau la „optimizarea” rambursării în raport cu indicaţia licenţiată.

Varianta integrala in editia tiparita.