Medicii Medsana discută pe 22 martie cu studentele Universitătii din Bucuresti despre preventia cancerului de col uterin


Bucureşti, 20 martie 2012 – Centrul Medical Medsana sustine cea de-a 6-a editie a campaniei de educare despre cancerul de col uterin a Asociatiei Studentilor din Facultatea de Limbi Străine (ASLS România). Reprezentantii Centrului Medical Medsana, Dr. Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, Dr. Oana Zaharia, medic specialist obstetrică-ginecologie si Dr. Doris Ionescu, medic specialist medicină de laborator, vor discuta joi, 22 martie a.c., începând cu ora 16, cu studentele Universitătii din Bucuresti despre preventia cancerului de col uterin, una dintre principalele afectiuni feminine. Conferinta va avea loc la Casa de Cultură a Studentilor (Calea Plevnei 61).

“Ne bucurăm să sprijinim pentru al doilea an consecutiv această campanie deoarece considerăm că preventia se face nu doar prin controale profilactice specifice, ci si prin educarea tinerelor. Cancerul cervical nu are vârstă. Ca medic ginecolog am constatat de-a lungul timpului că leziunile canceroase au început să apară din ce în ce mai des la femeile tinere, care de multe ori le descoperă în stadii avansate deoarece nu efectuează controalele anuale preventive, cu precădere testul citologic Babes-Papanicolau. Sperăm ca joi să avem o audientă similară cu cea din 2011, când aproximativ 400 de studente au participat la conferintă si au primit răspunsuri la întrebările pe care ni le-au adresat”, declară Dr. Anca Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.

Medicii le vor prezenta studentelor informatii atât despre factorii de risc, afectiunea în sine, cât mai ales despre felul în care cancerul cervical poate fi prevenit, le vor oferi materiale informative si le vor răspunde la întrebări. În plus, toate participantele la conferintă, vor beneficia de un pachet personalizat de servicii medicale care include un test Babes-Papanicolau si o consultatie de specialitate.

Această actiune se înscrie în programele de profilaxie pe care Centrul Medical Medsana le-a lansat în 2011. Programele presupun actiuni de informare si educare, precum si pachete complexe de servicii medicale de prevenţie destinate persoanelor fizice (LadyCare şi LadyCare - împotriva cancerului de sân şi de col, NutriCare - împotriva diabetului şi obezitătii,  CardioCare – împotriva afectiunilor cardiovasculare).

Despre importanta preventiei cancerului de col uterin

Pe plan mondial la fiecare două minute o femeie decedează din cauza cancerului de col uterin.

La nivel global, ca prevalentă, această afectiune ocupă locul 2 în rândul femeilor cu vârsta între 15-45 ani, cu aproximativ 500.000 cazuri noi în fiecare an.

Cancerul de col uterin sau cervical ocupă locul trei în ceea ce priveste mortalitatea prin cancer la femei, după cancerul de sân si cel pulmonar (1), peste 270.000 de femei pierzându-si viata din cauza acestei boli, în fiecare an.

În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin, România ocupând primul loc din Europa în ceea ce priveste mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decat media tărilor din Uniunea Europeană (1).

În România, incidenta cancerului de col uterin este de 31/100.000 de femei, iar mortalitatea este de 18.3/100.000 de femei (2).

Incidenta cancer col uterin


Cancerul de col uterin este o afectiune gravă, dar care poate fi prevenită prin controale periodice. Dacă este diagnosticat în stadii incipiente, poate fi tratată si vindecată, însă, de multe ori, interventia chirurgicală este radicală, iar femeia va suporta o traumă psihică importantă.


Mortalitate cancer col uterin

Pe lângă infectia cu HPV (în 95% din cazuri), există si alti co-factori implicati în aparitia cancerului de col uterin, precum (2): fumatul (23,6%), vârsta precoce de debut a vietii sexuale, parteneri sexuali multiplii, multiparitatea (număr mare de sarcini), utilizarea prelungită a contraceptivelor orale (14%), infectii genitale concomitente (chlamidia), infectii HIV (0.1%), factori genetici si imunodepresii.

Testarea preventivă

Testul citologic Babes-Papanicolau este un test nedureros, fără riscuri, care poate indica din timp modificări ale celulelor colului uterin si implicit ajută în diagnosticarea precoce si tratarea acestui timp de cancer.

În SUA, în 2004, American Cancer Society recomanda efectuarea primului test Pap la 3 ani de la începutul vietii sexuale, dar nu mai târziu de vârsta de 21 de ani, urmând apoi o testare anuală până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu exceptia recomandării de efectuare la fiecare 2 ani pentru testul în mediu lichid si dacă 3 teste Pap consecutive sunt în limite normale, la femeile peste 30 de ani.

În România, din cauza incidenţei foarte crescute a cancerului de col, recomandările sunt ca PAP testul să se efectueze în fiecare an.

Statistici cancer de col uterin în România (2)

  1. Populatia feminină (≥ 15 ani) cu risc de cancer cervical – 9,44 milioane
  2. Numărul de cazuri noi de cancer de col uterin într-un an este de 3402
  3. Numărul de decese anual datorate cancerului de col uterin este de 2005
  4. Numărul de cazuri noi de cancer de col uterin estimat pentru 2025 este de 3494
  5. Numărul de decese pe an în 2025 prin cancer de col uterin este estimat la 2210


Mortalitate femei

Despre Medsana

Deschizător de drumuri pe piaţă autohtonă de servicii medicale private, Medsana a fost primul centru medical care a introdus în România conceptul de clinică multidisciplinară, oferind încă de la înfiinţare, din 1996, servicii complete de diagnostic şi tratament. Reţeaua Medsana cuprinde în acest moment două centre medicale în Bucureşti: Primaverii şi Cotroceni, un centru medical multidisciplinar în Ploieşti şi două laboratoare de analize acreditate ISO, echipate cu analizoare automate care oferă rezultate precise şi rapide. Medsana oferă consultanţă medicală în peste 30 de specialităţi, peste 450 de teste de laborator, majoritatea cu rezultat în aceeaşi zi, fiind printre puţinele centre medicale din România care efectuează o gamă amplă de teste genetice şi moleculare.

Ca o recunoaştere a standardului înalt de calitate atins în serviciile medicale private, Centrul Medical Medsana a primit de-a lungul timpului mai multe distinctii care se referă atât la nivelul de încredere a consumatorilor (Trusted Brand), cât şi la renumele şi imaginea clinicilor Medsana (Superbrands).

Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul www.medsana.ro



Flyer Medsana