Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului


În fiecare an, în toată lumea, data de 4 februarie este dedicată cancerului, sub toate formele şi aspectele lui, şi poartă denumirea de “Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului”.


Pentru a marca încă o dată importanţa acestui eveniment, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România pregăteşte diverse acţiuni care au drept scop informarea şi educarea publicului larg cu privire la diverse tipuri de cancer precum: cancerul pulmonar, de sân, colorectal, de pancreas, gastric, renal, ovarian, leucemia limfocitară cronică, limfomul non-Hodgin şi melanomul.


Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a organizat un eveniment de presă în cadrul căruia a fost transmis un mesaj simplu, dar esenţial “Informaţi-vă !”. Rolul acestei acţiuni este de a atrage atenţia tuturor persoanelor în ceea ce priveşte cancerul, precum şi de a informa despre măsurile de prevenire şi diagnosticare ale acestei boli, care poate fi tratată şi învinsă, dacă este descoperită la timp.


Doi cunoscuţi medici specialişti din România au prezentat  informaţii legate de cele mai des întâlnite forme de cancer în ţara noastră, la bărbaţi şi femei : cancerul pulmonar, respectiv cancerul la sân.


Dr. Mircea Dediu – Institutul Oncologic “Prof.Dr. Alexandru Trestioreanu”, Bucureşti, a declarat în cadrul evenimentului, despre cancerul pulmonar: ”Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer din lume, cu incidenţă maximă la bărbaţi şi pe locul doi la femei, după cancerul mamar. Este important ca oamenii să fie informaţi cu privire la această boală, să ştie care sunt semnele şi simptomele şi să se prezinte la medic atunci când apar acestea.


Dr. Florin Băcanu – Spitalul “Sf. Maria”, Bucureşti, a precizat despre cancerul la sân: ”Cancerul la sân poate fi curabil, dacă este tratat şi diagnosticat la timp. Însă pentru acest lucru, fiecare femeie trebuie să fie foarte atentă la toate modificările ce se produc la nivelul sânilor și să se prezinte la medic de îndată ce observă apariția unui nodul. De asemenea, este importantă o dietă sănătoasă asociată cu un mod de viață activ, care presupune exerciţiu fizic zilnic, controlul greutății corporale, precum şi limitarea consumului de alcool şi tutun.”


Cu ocazia zilei de 4 februarie, “Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului”, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer va lansa, împreună cu suplimentul « Adevărul de Sănătate », o broşură cu informaţii esenţiale despre 10 tipuri de cancer, astfel încât fiecare persoană să înţeleagă şi să fie informată cu privire la simptomele, factorii de risc, dar şi la metodele de prevenţie şi diagnosticare ale acestora.



Ziua internationala a Cancerului